Ελλάδα

Τηλεργασία: Οι αλλαγές από 1η Ιουλίου στο Δημόσιο

Τηλεργασία: Το καθεστώς της τηλεργασίας στο δημόσιο αλλάζει από την 1η Ιουλίου. Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αλλάζει το καθεστώς της τηλεργασίας στο Δημόσιο από 1ης Ιουλίου 2021 και έρχονται αλλαγές στον τρόπο εξυπηρέτησης του κοινού. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είχαν επαφή με την τηλεργασία στο παρελθόν. Παράλληλα, το Facebook επεκτείνει την τηλεργασία στο προσωπικό του.

Τηλεργασία: Τι αλλάζει στο δημόσιο από 1η Ιουλίου

Σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επίσης, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς στο εξής θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Ισχύουν τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Τηλεργασία: Την προτιμά σημαντικό ποσοστό στην Ελλάδα – Λιγότεροι όσοι είναι κατά της πρακτικής

«Μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 έδειξε ότι το 38% των οικονομικών δραστηριοτήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός του τόπου φυσικής εργασίας. Στην Ελλάδα, από τους ήδη τηλεργαζόμενους το 34,1% είναι απολύτως υπέρ της τηλεργασίας και μόνο το 22,3% απολύτως εναντίον. Οι υπόλοιποι είναι είτε αδιάφοροι είτε μερικώς υπέρ. Αυτό δείχνει ότι η τηλεργασία θα παραμείνει στη χώρα μας, δειλά στην αρχή, πιο έντονα σε μερικά χρόνια», είχε σχολιάσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Μιχάλης Γλαμπεδάκης που είχε την επιμέλεια της έρευνας σχετικά με το εν λόγω θέμα.