Τεχνολογία

Μην πιστεύετε ότι βλέπετε στο Facebook – Νέα τεχνολογία δημιουργεί ψεύτικες φωτογραφίες

Ένα κακόβουλο λιογισμικό παραπλανεί τους χρήστες του facebook με την δημιουργία ψεύτικων φωτογραφιών ή βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει αδιαμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος, ωστόσο, εγείρεται ένα βασικό ερώτημα: Θα είναι χρήσιμη ή επιβλαβής για την ανθρωπότητα;

Σίγουρα στην περίπτωση των deepfakes, η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει κακόβουλο χαρακτήρα. Τα deepfakes είναι η δημιουργία ψεύτικων φωτογραφιών ή βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία είναι σε αξιοθαύμαστο βαθμό τόσο πειστικά που ένα άπειρο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει την πλαστότητα που υποκρύπτουν.

Ο έλεγχος για τον εντοπισμό και την ανίχνευση ενός deepfake και της πηγής του αποτελεί δύσκολη υπόθεση, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μία φωτογραφία ή ένα βίντεο αναμεταδίδονται με ταχύτατο ρυθμό , όπως ενηερώνει και το wifinews.

Ωστόσο, το Facebook υποστηρίζει ότι βρήκε τη λύση. Η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Michigan ανέπτυξαν ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που αφενός ανιχνεύει deepfakes, αφετέρου ανακαλύπτει από πού προήλθε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

«Αρχίζουμε με την εικόνα και στη συνέχεια εργαζόμαστε για την ανακάλυψη ιδιοτήτων του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της εικόνας. Με την ανάλυση της απόδοσης της εικόνας για την αναγνώρισή της, μπορούμε να συμπεράνουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γενετικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός deepfake , αναγνωρίζοντας ό,τι ενδεχομένως δεν είχε αναγνωριστεί πρότερα

Αυτό δεν λειτουργεί μόνο σε ένα deepfake, αλλά μπορεί επίσης να συγκρίνει και να εντοπίσει ομοιότητες σε μια σειρά από deepfakes. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό deepfakes πίσω από μία μόνο πηγή δημιουργίας, καθιστώντας δυνητικά ευκολότερη την παρακολούθηση συντονισμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης».

Το Facebook έχει αναβαθμίσει το Messenger τόσο πολύ που μπορεί να κάνει κλήσεις, να στέλνει μηνύματα και να τραβάει φωτογραφίες χωρίς να ειδοποιήσει τον χρήστη, κάτι που ανησυχεί τους χρήστες του παγκοσμίως. Οι ειδικοί του τεχνολογικού κλάδου, έχουν έρθει σε συμπέρασμα πως το Messenger της εταιρίας Facebook είναι ο νέος τρόπος παρακολούθησης των μεγάλων εταιρειών.

Γιατί οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι το Messenger τους παρακολουθεί Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή messenger, δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν, τι εφαρμογή εγκαθιστούν στην συσκευή τους και τι ακριβώς έχουν αποδεχτεί στους όρους εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Η εφαρμογή της Facebook, Messenger, έχει κατέβει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο φορές, χωρίς κανένας να αναρωτηθεί και να ρωτήσει για τους νέους κανονισμούς του τεχνολογικού κολοσσού.