Τα κρούσματα για σήμερα 23/06 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 406 εκ των οποίων 232 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 32 νέες λοιμώξεις. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τρίτη καταγράφηκαν 1339 νέες λοιμώξεις.
Από ότι φαίνεται οι εμβολιασμοί βοηθούν στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα αν συνεχίζουν με τον παρόν ρυθμό, τότε πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα, περί το τέλος του Ιουλίου η Ελλάδα πρόκειται να φτάσει στο 75% των εμβολιασθέντων.
Νέα χαλάρωση των μέτρων
Αίρονται και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή που συνεδριάζει εισηγείται άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας και μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εισηγείται ακόμη να σταματήσουν τα self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο χώρο της εστίασης, όπου πλέον που θα μπορούν να είναι 10 άτομα ανά τραπέζι.
Αναφορικά με τις δεξιώσεις, θα μπορούν εφεξής να διοργανώνονται με έως και 300 άτομα, ενώ στις οργανωμένες παραλίες, θα μπορούν να βρίσκονται 120 άτομα ανά 1.000 Μ2 επιφάνεια παραλίας.
Το απόγευμα οι ανακοινώσεις
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και πλέον το ερώτημα είναι από πότε θα ξεκινήσει η άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.
Αναφορικά με την κατάργηση των self test σε εμβολιασμένους εργαζόμενους, είναι πιθανό να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.
Το θέμα με τη μη χρήση μάσκας αναμένεται να ισχύσει από τις προσεχείς ημέρες και φαίνεται πως θα αφορά εμβολιασμένους και μη.
Όσο αφορά στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας (σ.σ σήμερα ισχύει έως τη 1.30 το βράδυ) έρχεται νωρίτερα του αναμενόμενου.
Βελτιωμένα τα επιδημιολογικά στοιχεία – Προχωρούν οι εμβολιασμοί
Η εισήγηση της Επιτροπής και η άρση μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα έρχονται μετά την ολοένα και καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, όπως στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών του κοροναϊού.
Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς καθώς έχουν ανοίξει για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Οι επιστήμονες δεν σταματούν να εφιστούν πάντως την προσοχή στους πολίτες, προτρέποντας – όλους όσους είναι δισταχτικοί – να εμβολιαστούν, ώστε να προστατευθούν από μία πιθανή μόλυνση από τον ιό.
Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία
«Έχουμε τα καλά νέα αλλά στη συνέχεια έρχονται τα κακά νέα. Ποια είναι αυτά; Το αν δεν παγιωθεί και δεν συνεχιστεί στον βαθμό που χρειάζεται για την ανοσία (σ.σ. η εμβολιαστική διαδικασία) που είναι σίγουρα το 70% και μπορεί με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, να είναι και μεγαλύτερο», εξέφρασε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».
Όπως ανέφερε, όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι βελτιωμένοι και μάλιστα, προβλέπεται ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, αλλά προειδοποίησε για το τι θα ακολουθήσει αν δεν υπάρξει προσοχή.
«Έχουμε πολύ καλά δεδομένα αλλά υπάρχει κίνδυνος»
«Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία, παγκόσμια είμαστε ακόμα χαμηλότερα, επομένως η προσπάθεια είναι μεγάλη. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα, για να λέμε τα καλά νέα αλλά δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης νέας, υποτροπής εφόσον δεν συνεχίσουμε στον ρυθμό που είμαστε σήμερα», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, ο κ. Γώγος είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως, πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.
Θα είναι διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων τον Ιούλιο
«Η ανίχνευση του ιικού φορτίου παρουσιάζεται μόνο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, και το Βόλο, στις υπόλοιπες περιοχές είναι κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης και συμπλήρωσε: «Τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες σίγουρα τον Ιούλιο, θα έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων». «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε και μια αύξηση στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη», αποσαφήνισε πάντως.
«Η μείωση του αριθμού των θανάτων θα έρθει ως συνέπεια των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Υπάρχει διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων σε αυτή τη μείωση» είπε ο καθηγητής.
Σίγουρα θα έρθει τέταρτο κύμα και θα αφορά τους ανεμβολίαστους
Όπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρά τα πάρα πολύ καλά στοιχεία, συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή. Τόνισε, δε, ότι «η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας».
Εξήγησε, μάλιστα, με το παράδειγμα του Ισραήλ, ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν», επεσήμανε ο καθηγητής.
Βασιλακόπουλος: Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα
Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε, επίσης, ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία. «Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα. Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%.»
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη». Όσον αφορά τους εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος. Για τα αντισώματα ανέφερε ότι στο 6-9μηνο είναι γύρω στο 90%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είπε ότι σιγά σιγά θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε, εξηγώντας ότι σε εξωτερικό χώρο, όταν υπήρχε η σύσταση να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ο κόσμος δεν τη φορούσε. Επομένως, έγινε υποχρεωτική. Όταν έχει λίγο κόσμο στο δρόμο, δεν είναι ανάγκη να φοράμε μάσκα. Επίσης, πλέον το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μειωμένο, κατέληξε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας από το φθινόπωρο- Το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» είναι επιθετικό
«Δυστυχώς, μάλλον από το φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, θα έχουμε επιστροφή της πανδημίας και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά παρατηρείται ήδη σε πολλές χώρες. Όπως π.χ. στην Αγγλία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραδύνει κατά ένα μήνα το άνοιγμα της κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ», ένα από τα στελέχη που επεκτάθηκε αρχικά στην Ινδία, που έχει επεκταθεί παγκόσμια είναι πολύ επίφοβο να προκαλέσει ένα νέο, καταστροφικό, πανδημικό κύμα», αναφέρει.
Ο κ. Παυλάκης κάνει λόγο για ένα εξαιρετικό μολυσματικό στέλεχος του νέου κορωνοιού και εξηγεί ότι «με το κλασικό στέλεχος, που εμφανίστηκε την πρώτη περίοδο της επιδημίας, ένας ασθενής μπορούσε να μολύνει άλλα 2-3 άτομα. Με το βρετανικό στέλεχος, που επικράτησε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες προκαλώντας τεράστια επιδημικά κύματα, η αναλογία ήταν 1προς 4-5 άτομα. Τώρα, με το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια και στη χώρα μας, ένας φορέας μπορεί να μολύνει 6-8 ανθρώπους. Πρόκειται για διπλάσια δυναμική».