Για το μέλλον της Ευρώπης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στην σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Ακόμη, ο υπουργός έχει αναφέρει σχετικά με την Τουρκία ότι οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο Ευρώπη για τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Στρασβούργο.
“σε κάθε κρίση οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν πλέον σε εθνικό επίπεδο αλλά πρέπει να έρθουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο”
Όπως υπογράμμισε, «για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση εφαρμόσαμε μία αρχή, την αρχή ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τονίζοντας ότι «σε κάθε κρίση οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν πλέον σε εθνικό επίπεδο αλλά πρέπει να έρθουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Αυτός είναι ο δρόμος με τον οποίο πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο Ευρώπη» μεταξύ άλλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στις εξωτερικές μας σχέσεις, στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, στο κοινό μας νόμισμα, στο Κράτος Δικαίου, καθώς επίσης και την «κοινωνική Ευρώπη».
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως στην Ελλάδα «είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε μία Διάσκεψη με μεγάλη συμμετοχή των περιφερειών, των πανεπιστημίων, των νέων ανθρώπων και όλης της κοινωνίας», επισημαίνοντας τη συνεργασία της χώρας μας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών.
Το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης
Για το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «πριν προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, καταρτίζοντας συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αυτών για την ταχεία επιστροφή στις χώρες τους και σε αυτό συμφωνούν και η Ελλάδα και η Ισπανία».
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι «επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών και των κοινών αξιών μας. Σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί προκλητικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως και ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία χωρών-μελών της ΕΕ».
Ακόμη, σε ερώτηση για την ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία και την αντίδραση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι «η Ισπανία προμηθεύει τώρα στην Τουρκία ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας προβληματίζει πολύ».