Το Βιετνάμ ανακοίνωσε κανόνες συμπεριφοράς στα social media σε εθνικό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αναρτούν θετικό περιεχόμενο για τη χώρα, ενώ απαιτεί από τους κρατικούς υπαλλήλους να αναφέρουν “αντικρουόμενες πληροφορίες” στους ανωτέρους τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο εθνικός κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει posts τα οποία παραβιάζουν το νόμο και «επηρεάζουν τα συμφέροντα του κράτους», ενώ εφαρμόζεται σε κρατικούς οργανισμούς, social media εταιρίες και όλους τους χρήστες τους στο Βιετνάμ. Οι social media χρήστες ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ομορφιά της φύσης, των ανθρώπων και της κουλτούρας του Βιετνάμ και να προωθήσουν καλές ιστορίες για καλούς ανθρώπους.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί ο κώδικας ή αν θα έχει νομικές επιπτώσεις, ωστόσο το κυβερνών κόμμα του Βιετνάμ είναι γνωστό για τον περιορισμό των media, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων και ακτιβιστών για posts σε Facebook και YouTube τα τελευταία χρόνια.
Το Βιετνάμ είναι μία μεγάλη αγορά για τα social media, αγγίζοντας τα 60 εκατομμύρια χρήστες για το Facebook και παράγοντας έσοδα $1 δισεκατομμυρίου κάθε χρόνο. Ο κώδικας δεοντολογίας απαιτεί από τις social media εταιρίες να «αντιμετωπίζουν τους χρήστες βάσει των νόμων του Βιετνάμ» όταν τους ζητείται από τις αρχές να αφαιρέσουν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους
Messenger ο νέος κατάσκοπος
Το Facebook έχει αναβαθμίσει το Messenger τόσο πολύ που μπορεί να κάνει κλήσεις, να στέλνει μηνύματα και να τραβάει φωτογραφίες χωρίς να ειδοποιήσει τον χρήστη, κάτι που ανησυχεί τους χρήστες του παγκοσμίως. Οι ειδικοί του τεχνολογικού κλάδου, έχουν έρθει σε συμπέρασμα πως το Messenger της εταιρίας Facebook είναι ο νέος τρόπος παρακολούθησης των μεγάλων εταιρειών.
Γιατί οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι το Messenger τους παρακολουθεί
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή messenger, δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν, τι εφαρμογή εγκαθιστούν στην συσκευή τους και τι ακριβώς έχουν αποδεχτεί στους όρους εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής.
Η εφαρμογή της Facebook, Messenger, έχει κατέβει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο φορές, χωρίς κανένας να αναρωτηθεί και να ρωτήσει για τους νέους κανονισμούς του τεχνολογικού κολοσσού.
– Η εφαρμογή messenger μπορεί να αλλάξει σύνδεση δικτύου αυτόνομα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το Wi-Fi χωρίς να ειδοποιεί το χρήστη, να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς να ζητήσει από τους χρήστες την άδεια τους, καθώς αυτές οι κλήσεις μπορεί να κοστίζουν χρήματα. Έχει την άδεια να στέλνει μηνύματα σε οποιοδήποτε αριθμό χωρίς να ζητά άδεια από τον χρήστη.
Η εφαρμογή Facebook Messenger μπορεί να καταγράψει τι λέτε εκτός και εντός της εφαρμογής χωρίς την άδειά σας ή οποιαδήποτε επιβεβαίωση, να ενεργοποιήσει την κάμερα του τηλεφώνου και να κάνει λήψη φωτογραφιών και βίντεο ανά πάσα στιγμή χωρίς να σας ζητήσει άδεια. Μπορεί να ψάξει στις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις σας και να μοιράσει τα δεδομένα αυτά με 3 party. Επίσης έχει την δυνατότητα να διαβάσει τις επαφές του τηλεφώνου
Μπορεί επίσης να δει με ποιες επαφές επικοινωνείτε περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων και των email. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να μοιράσει με άλλες εταιρείες αυτά τα δεδομένα χωρίς τη συναίνεσή σας.