Ο Βασίλειος Μαρτζούκος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αποκωδικοποιώντας τις διπλωματικές εξελίξεις στον απόηχο των τελευταίων συναντήσεων, σε δύο επίπεδα: το ένα είναι το ραντεβού του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Ερντογάν και το άλλο είναι το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.
Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έβαλε για πρώτη φορά επισήμως, στο κάδρο την Κίνα, κάτι που ήταν κοινό μυστικό. Άρα μαζί με τη Ρωσία, είναι πλέον απειλή, συστημική μάλιστα. Αυτό δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στα διεθνή δρώμενα. Από την άλλη, είχαμε και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών από ΗΠΑ και Ρωσία στην Ελβετία, βλέποντας σχετική εξομάλυνση στις σχέσεις τους, μετά την τελευταία περίοδο που ήταν γεμάτη ένταση. Και ίσως και λόγω Κίνας, ίσως υπάρξει βελτίωση γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν και τις δύο αυτές χώρες απέναντί της.
Για το πώς κινούμαστε εξοπλιστικά:
Εξοπλιστικά όπως όλοι γνωρίζουμε, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετές ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πρόγραμμα των εξοπλισμών είναι σε εξέλιξη. Αλλά βέβαια, απόφαση για τις φρεγάτες καθυστερεί και είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και χρόνια. Όπως και το θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ γιατί δεν λέγεται τυχαία Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής. Ο εκσυγχρονισμός έχει νόημα όταν είναι 20 και 25 ετών.
Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο πλησιάζει κανείς προς το τέλος της ζωής της φρεγάτας, τότε γίνεται τόσο πιο ασύμφορη η επένδυση. Οπότε, οι νέες φρεγάτες θα έπρεπε να είναι εδώ. Γιατί και τώρα να πέσουν οι υπογραφές, θα τις έχουμε σε πέντε χρόνια. Τώρα είναι το θέμα, τώρα γίνονται οι εξελίξεις, τώρα έχουμε το θέμα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου στην Κύπρο. Όλα αυτά δείχνουν τη χρονική ολιγωρία πολιτικών ηγεσιών την οποία πληρώνουμε και τρέχουμε να προλάβουμε καταστάσεις. Έστω και τώρα όμως, να ληφθούν αποφάσεις.
Για την Κύπρο:
Για εμάς, πέρα από την ηθική υποχρέωση που έχουμε να υπερασπίσουμε τους συμπατριώτες μας, τους Κύπριους, έχουμε και άμεσα ζωτικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση κλιμακώσεως κρίσης στο Αιγαίο, έχοντας το πλεονέκτημα, θα κάνουμε το επόμενο βήμα όταν στην Κύπρο, ενδεχομένως, έχουμε δυσοίωνες προβλέψεις; Άρα λοιπόν, το θέμα της Κύπρου, επηρεάζει και όλη την υπόλοιπη επικράτειά μας. Αλλά για να το κάνεις αυτό, χρειάζονται μερικά κριτήρια, στρατιωτικής φύσεως. Για παράδειγμα, οι δυνάμεις στην Κύπρο θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτούς που έχουν πάνω στο νησί. Παράλληλα, οι δικές μας αεροναυτικές δυνάμεις, μαζί με τις δυνάμεις της Κύπρου, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέψουν την ενίσχυση της νήσου από την Τουρκία. Αυτά είναι τα κριτήρια. Και αν δεν ισχύουν, πρέπει να τα διορθώσουμε.