Για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε στο «LIVE NEWS» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Να θυμίσουμε ότι μπήκε φρένο στην παράδοση δόσεων στην ΕΕ. Ακόμη, βρέθηκε αποτελεσματικό το εμβόλιο κόντρα στις μεταλλάξεις.
Για το ενδεχόμενο να τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλα τα δεδομένα, όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια, ωστόσο δεν φαίνεται να προκύπτει θέμα -όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από τους 200.000 εμβολιασμούς εξετάζεται μόλις ένα περιστατικό
«Υπάρχει ένας ενισχυμένος μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης, καταγράφονται όλα τα περιστατικά, μελετώνται τα στοιχεία και δίνονται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» υπογράμμισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τα περιστατικά που έχουν εμφανίσει παρενέργειες από το εμβόλιο της J&J, ενώ σημείωσε πως από τις 200.000 εμβολιασμούς εξετάζεται μόλις ένα περιστατικό.
Αναφορικά με την καθυστέρηση της Επιτροπής Εμβολιασμών για την απαγόρευση του εμβολιασμού στις ηλικίες κάτω των 60 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως το υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχουν «εξαιρετική συνεργασία», ενώ σημείωσε πως και άλλες χώρες της ΕΕ άλλαξαν τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Στο διάστημα μέχρι να αλλάξει η απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca σώθηκαν ζωές, το δείχνουν όλα τα επιστημονικά μοντέλα, χάρη σ’ αυτούς τους εμβολιασμούς. Μέχρι τότε ένας στους πέντε θανάτους λόγω Covid ήταν στις ηλικίες από 30 – 59 ετών» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για το ζήτημα της β’ δόσης του εμβολίου της AstraZeneca ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επανέλαβε πως η σύσταση είναι κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου θα πρέπει να κάνει τη β΄ δόση του ίδιου εμβολίου.
«Αν υπάρξει τέταρτο κύμα και αλλάξουν τα πράγματα το ηλικιακό όριο μπορεί και πάλι να κατέβει»
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και την σύσταση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca από άτομα 60 ετών και άνω είπε πως «η Επιτροπή συνεδρίασε και πριν από τρεις εβδομάδες με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τώρα, το ηλικιακό όριο ανέβηκε για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αν υπάρξει τέταρτο κύμα και αλλάξουν τα πράγματα το ηλικιακό όριο μπορεί και πάλι να κατέβει».
«Από τις 27 χώρες της ΕΕ, τις 29 χώρες μιας και υπάρχουν και χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου, αυτήν την στιγμή η σύσταση στις 12 χώρες είναι να γίνεται ο εμβολιασμός σε όλα τα άτομα 18 ετών και άνω, σε 15 χώρες υπάρχει με την μορφή σύστασης διαφορετικό όριο, αλλού 70 και αλλού 65 ετών. Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, έχει την σύσταση για τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί και κάποιος 19 ετών να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca », προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που δίνει την κατευθυντήρια γραμμή, δίνει την σύσταση «
Για την δεύτερη δόση εμβολιασμού, όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που δίνει την κατευθυντήρια γραμμή, δίνει την σύσταση και την δίνει με στοιχεία γιατί κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca, πρέπει να κάνει και την δεύτερη δόση με AstraZeneca, δεν υπάρχουν αστερίσκοι και ερωτηματικά».
«Οι πιθανότητες σε κάποιον που έχει κάνει την πρώτη δόση, να συμβεί κάτι στην δεύτερη δόση είναι απειροελάχιστες, είναι 1,3 στο ένα εκατομμύριο. Η λέξη «σύσταση» χρησιμοποιείται όπως παγίως από τους γιατρούς, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από κοινού από τον γιατρό και τον ασθενή», ανέφερε.