Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Πού αυξάνονται τα κρούσματα για τις νεαρότερες ηλικίες

Παπαευαγγέλου: Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης η λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στα μέρη που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στους νέους.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τις περιοχές που αυξάνονται τα κρούσματα στις μικρότερες ηλικίες. Να θυμίσουμε ότι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μίλησε για το τι ισχύει στα self test. Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, με τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων, και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Όπως ανέφερε στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις νέες ηλικίες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τουριστικές περιοχές και ιδίως για τους νέους που είναι πιο «κινητικοί». Το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, σημείωσε, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους.

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και γ’ αυτό η επιτροπή επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσου εμβολισμού των άνω των 50. Ένα στα τρία κρούσματα την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν με self testing.

Εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων

Όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, χρειάζεται εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές και στους εργαζόμενους στον τουρισμό, κάτι που προτείνει η επιτροπή. Αναφορικά με το σύστημα υγείας, σχολίασε ότι αυτό είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς παρουσιάζει αποσυμφόρηση.

Η καλή εικόνα, οφείλεται στην πορεία των εμβολιασμών αλλά και στον καλό καιρό. Υπάρχουν νησιά που έχουν προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά την διαδικασία των εμβολιασμών.

Απεναντίας, Κάτω από το 30% στην εμβολιαστική κάλυψη βρίσκονται Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ευρυτανία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις νέες έρευνες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με νέες μελέτες ένας στους εφτά ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν για τρεις με έξι μήνες, όπως κεφαλαλγία, με τον ΠΟΥ να συστήνει περισσότερη έρευνα στο πεδίο αυτό. Στόχος είναι να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε, κατέληξε τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την τήρηση των μέτρων προστασίας.