Επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις στενές επαφές Ρωσίας – Κίνας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας είχε αναφέρει πως το ΝΑΤΟ είναι υπέρ μίας θετικής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να απαντήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και ότι η τελική ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παγιώνει μια νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου.
“Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίας μας”
«Η Κίνα μας πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει ιδιαίτερα στις δικές μας κρίσιμης σημασίας υποδομές», δήλωσε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ πριν αρχίσουν να φθάνουν οι ηγέτες για τη σύνοδο.
«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίας μας … χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας. Δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα, αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας», είπε ο ίδιος.
«Η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και πιο συχνά τις αντίστοιχες θέσεις τους»
Συγκεκριμένα, ανέφερε «Η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και πιο συχνά τις αντίστοιχες θέσεις τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Εξάλλου, πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, δοκιμάζουν από κοινού πτήσεις μακρών αποστάσεων με μαχητικά και πραγματοποιούν ναυτικές επιχειρήσεις, αλλά προχωρούν επίσης σε μια εντατική ανταλλαγή εμπειριών για τα συστήματα εξοπλισμού και ελέγχου του διαδικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ πρέπει να “προσαρμοσθεί” προκειμένου να ανταποκριθεί κυρίως στην “άνοδο της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης” και “στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας”, θεματικές που θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας»
Αν “δεν θεωρήσουμε την Κίνα ως εχθρό (…), η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Δεν πιστεύει στη δημοκρατία, στην ελευθερία της έκφρασης ούτε στην ελευθερία των μέσων πληροφόρησης”, συνέχισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
“Η Κίνα είναι πολύ δραστήρια στην Αφρική, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Αρκτική. Πραγματοποιεί μαζικές επενδύσεις σε υποδομές-κλειδιά στην Ευρώπη. Στον κυβερνοχώρο, είναι σημείο αναφοράς. Όλο αυτό έχει μια τεράστια επίδραση στην ασφάλειά μας”, όπως είπε.