Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Κατόπιν των δηλώσεων του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό για συζήτηση πάνω στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τον τουρισμό.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχετικά με τα ελληνουτουρκικά
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Σχετικά με την συμφωνία ΕΕ- ΗΒ
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.
“Ο κορωνοϊός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας”
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, δε, πως η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι, όπως είπε, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας.
Ο κορωνοιός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 – 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.