Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με όσους έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση με Astrazeneca και είναι κάτω των 60

Εμβολιασμοί: Μετά την ενημέρωση αξίζει να αναφερθεί τι θα γίνεται από εδώ και πέρα σε όσους έχουν ραντεβού με την πρώτη δόση του Astrazeneca και είναι κάτω των 60.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για την απόφαση της Επιτροπής σε ότι αφορά το Astrazeneca. Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εισηγηθεί να μην γίνονται εμβολιασμοί με Astrazeneca παρά μόνο για τους άνω των 60.

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες που ήθελαν την επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγείται «φρένο» στους εμβολιασμούς των άνω των 60 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εξηγώντας την εν λόγω απόφαση ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η απόφαση αυτή στηρίχθηκε κυρίως στο επιδημιολογικό φορτίο, «τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιολογικό φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας».

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό της απόφασης, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, αναφέρεται πως «στις 27/4/2021, η ΕΕΕ ανέλυσε νεότερα και πιο λεπτομερή δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή έως μέτρια διασπορά του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τις προηγούμενες συστάσεις για τα άτομα 30 ετών και άνω λόγω του μεγαλύτερου κινδύνου από τη νόσο σε σύγκριση με τον πολύ μικρό κίνδυνο από το εμβόλιο – βλέπε Πίνακα. Έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι, όπως συμβαίνει κάθε φορά, οι συστάσεις εκείνες ήταν συναρτημένες με τον κίνδυνο από Covid-19, που με τη σειρά του ήταν συναρτημένος με την κυκλοφορία του ιού στη χώρα, η οποία ήταν υψηλή ως μέτρια.

Σημειώνεται ότι κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάΐο 2021, που αντανακλούν θνησιμότητα περιόδων με υψηλή ως μέτρια κυκλοφορία του ιού στην Ελλάδα, καταγράφηκαν (κατά μέσον όρο) 535 και 319 θάνατοι ανά εβδομάδα αντιστοίχως σε άτομα όλων των ηλικιών. Από στοιχεία του ΕΟΔΥ εκτιμάται ότι από τους παραπάνω θανάτους 105 και 77 ανά εβδομάδα αντιστοίχως αφορούσαν άτομα 30–59 ετών.

Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του ιού SARS-CoV-2 είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω,στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν».

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού

Έπειτα ξεκαθάρισε πως όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraZeneca και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση.

«Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό επιτρέπεται» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό αναφέρεται και στην εισήγηση της επιτροπής, στην οποία αναφέρεται πως «Σημειώνεται ότι όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό».

Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση;

Όσον αφορά στη 2η δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης και πρόκειται για περιπτώσεις με θρόμβωση/θρομβοπενία, θα μπορεί ο θεράπων γιατρός από τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, να κάνει αίτηση για αλλαγή της β’ δόσης.

Παράλληλα, στο σκεπτικό που αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, αναφέρεται πως «η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις)».

Ως εκ τούτου, αναφέρεται πως «η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο».

Ωστόσο, από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 60

Νωρίτερα, η Μαρία Θεοδωρίδου γνωστοποίησε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απευθύνει σύσταση για να μην εμβολιάζονται με το AstraZeneca οι κάτω των 60 ετών.

Πάντως, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση θα κάνουν κανονικά και τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος για παρενέργειες στη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνιος, ενώ ενδεικτικά έχουν καταγραφεί 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις.

Τέλος, εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη δόση με AstraZeneca, όπως θρομβώσεις και ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Εμβολιασμοί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο