Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 12/6: Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Κρούσματα σήμερα 12/6: Δυνατά μπαίνει στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια εμβολιασμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 12/6 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια ώρα ολοένα και πιο δυνατά «παίζει» η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στη χώρα (σε ορισμένες κατηγορίες), καθώς και για τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών. Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 791 νέα κρούσματα, 400 εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην Αττική.

Κρούσματα σήμερα 12/6: Τι δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος

«Το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ από τον πρωθυπουργό» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπενθύμισε τα λόγια της κ. Σακελλαροπούλου ότι «η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων. Άρα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, δηλαδή όπως είπε να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγεία των ανθρώπων. Ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς όπως είπε μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες.

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων.

Κρούσματα σήμερα 12/6: Τι θα γίνεται στο δημόσιο σε περίπτωση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας έχει ξεκινήσει συζήτηση από τον πρωθυπουργό για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει από το φθινόπωρο. Θα γίνει παρέμβαση όπου χρειάζεται να γίνει» σημείωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο και στο Δημόσιο. Όσον αφορά το αν θα υπάρχουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, ο ίδιος ανέφερε ότι θα υπάρχουν κίνητρα για να πειστούν και όσοι είναι επιφυλακτικοί. «Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού βοηθάει όλους ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ευελιξία, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Όπου χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση θα γίνει», τόνισε.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών σημειώνοντας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία. «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος.

Κρούσματα σήμερα 12/6: Ποια επαγγέλματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μέσα στα μέτρα που έχει στην φαρέτρα της η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star ξεκινάει η συζήτηση για τα επαγγέλματα που θα μπουν πρώτα στο μικροσκόπιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η συζήτηση εκτός από τους υγειονομικούς επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Πρώτοι στη λίστα παραμένουν επίσης οι αστυνομικοί και γενικά τα σώματα ασφαλείας αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο