Ο Νίκος Ρωμανός μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο και τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Για τον προβληματισμό που φαίνεται να επικρατεί σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο:
Ο προβληματισμός οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον στην προκατάληψη που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος πως όταν μια δεξιά κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο εργασιακό, προφανώς αυτό θα είναι υπέρ του εργοδότη. Και είναι κάτι που δεν ισχύει. Ίσα ίσα είναι το αντίθετο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και δεύτερον, έχει να κάνει με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι από την αντιπολίτευση, μήνες πριν καν δουν το νομοσχέδιο, είχαν αρχίσει να «πιπιλούν κάποιες καραμέλες» σχετικά με το 8ωρο μα και για άλλα, που είναι προφανώς κάτι που απασχολεί τον κόσμο.
Κι όλο αυτό μήνες πριν καν να μπορέσουν οι πολίτες να δουν τι προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο και ακόμα θέλει πάρα πολλή δουλειά για να επικοινωνήσουμε ακριβώς σημείο, σημείο όλα τα θετικά που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο παίρνοντας εξουσία και δύναμη από τον εργοδότη και δίνοντάς τη στον εργαζόμενο. Επικοινωνιακά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να προβληθούν ακριβώς αυτά που ορίζει το νομοσχέδιο, πρακτικά όμως, όταν απέναντι έχεις την «καραμέλα» ότι καταργείται το 8ωρο, θέλει πολύ περισσότερη δουλειά να εξηγήσεις γιατί αφενός, δεν καταργείται το 8ωρο και αφετέρου, όλα τα θετικά που προβλέπει.
Για τον φόβο που έχουν οι εργαζόμενοι ότι θα αυξηθούν οι «κακοί» εργοδότες λόγω αυτού του νομοσχεδίου:
Γίνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μειώνεται το πεδίο εκείνο στο οποίο μπορούν να πατήσουν οι «κακοί» εργοδότες και να έχουν μια καταχρηστική στάση απέναντι στους εργαζόμενους. Αλλά όλα αυτά θα φανούν στην πράξη. Οι απλήρωτες υπερωρίες, κάτι που όλοι ξέρουμε πως υπήρχε και υπάρχει, θα μειωθούν. Μειώνεται επίσης, η όποια καταχρηστική συμπεριφορά έχει να κάνει με το 8ωρο μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας. Μειώνεται το όποιο πεδίο καταχρηστικής στάσης από τον εργοδότη μέσω της αναβάθμισης και της ανεξαρτητοποίησης του ΣΕΠΕ. Άρα τι σημαίνει αυτό; Πολύ καλύτερος και ανεξάρτητος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος.
Για το πώς το νομοσχέδιο «θωρακίζει» να μην πληρώνονται οι υπερωρίες με ρεπό:
Προφανώς είναι άνιση η σχέση εργοδότη – εργαζομένου. Ήταν πάντα και αυτό που κάνει το νομοσχέδιο, είναι να την εξισορροπεί. Και πώς το κάνει αυτό; Βελτιώνοντας τον έλεγχο και δίνοντας περισσότερη εξουσία στον εργαζόμενο. Αυτό, με τις υπερωρίες και το ρεπό, συνδέεται με το αφήγημα για το 8ωρο. Αν λοιπόν, καταργείται το 8ωρο όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τότε προφανώς χιλιάδες εργαζόμενοι και επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν 8ωρο. Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να διευρύνουμε αυτό το δικαίωμα που έχει ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο του. Υπερωρία σημαίνει πως πληρώνομαι για αυτό το παραπάνω που κάθομαι.