Η Παρασκευή Σακκά μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, με αφορμή το σκεύασμα «αντουκανουμάμπη» που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ από την FDA, προτάσσοντας πως πρέπει η Ελλάδα να δείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον και τονίζοντας πως το 1102 είναι μια γραμμή βοήθειας στην οποία μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει, καθώς παρέχει στήριξη σημαντική, πόσο μάλλον και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για το τι είναι αυτό το νέο σκεύασμα που πήρε το «πράσινο φως»;
Από το 2003 και έπειτα δεν υπήρξε καινούριο φάρμακο. Υπήρξαν πολλές αποτυχίες στην έρευνα. Μέχρι χθες που το FDA ενέκρινε το σκεύασμα «αντουκανουμάμπη», ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που καταπολεμά την παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για τα πρώιμα στάδια της άνοιας. Είτε για το στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής που είναι το προστάδιο της άνοιας είτε για τα αρχικά, πολύ αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στις μελέτες, το σκεύασμα έδειξε ξεκάθαρα κλινικά οφέλη αλλά είναι αναμενόμενο και λογικό πως, στην αρχή της εκφυλιστικής διαδικασίας, αν καθαρίσει ο εγκέφαλος, να ακολουθήσει και κλινική βελτίωση. Αλλά μιλάμε για ασθενείς που θα έχουν επιλεχθεί βάσει βιοδεικτών, δηλαδή να είναι τεκμηριωμένο ότι έχουν β-αμυλοειδές στον εγκέφαλό τους. Αυτό προκύπτει από οσφυονωτιαία παρακέντηση που γίνεται και στην Ελλάδα ή από ένα ειδικό PET το οποίο δεν γίνεται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή αλλά μπορούμε να το ξεκινήσουμε διότι έχουμε τα μηχανήματα. Αλλά είναι ζήτημα έγκρισης ενός ραδιοφαρμάκου.
Για το πότε θα έρθει στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας:
Το σκεύασμα μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη νόσο. Πανάκεια δεν είναι. Και είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το συνολικό κλινικό αποτέλεσμα το οποίο μένει να το δούμε στην πορεία και γιατί υπάρχουν μερικές αναστρέψιμες, ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως όλα τα φάρμακα. Το σημαντικό είναι ότι έγινε μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος, πράγμα που το προσπαθούσαμε πάρα πολύ καιρό. Από ότι ξέρω και έχω διαβάσει, από το 2007.
Είχε μπει σε διαδικασία αξιολόγησης και πριν τον κορωνοϊό. Σίγουρα η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες γενικά. Αλλά αυτό το φάρμακο υπήρχε. Και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει και για εμάς. Είναι ένα μείζον πρόβλημα η νόσος Αλτσχάιμερ. Ανοίγει ο δρόμος για καινούριες θεραπείες. Σίγουρα θα είναι ένα ακριβό φάρμακο γιατί είναι μονοκλωνικό αντίσωμα. Και επιπλέον θα υπάρξουν κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες γιατί θα απαιτεί νοσηλεία, θα γίνεται ενδοφλέβια και στις μελέτες ήταν μια φορά τον μήνα.