Ορατός είναι ο κίνδυνος να λήξουν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Johnson στις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι το εμβόλιο Johnson αναμένεται να παραδοθεί με καθυστέρηση στις χώρες της Ευρώπης, λόγω προσωρινής μείωσης της παραγωγής. Από την άλλη, το Βέλγιο είχε αναστείλει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα λόγω των περιστατικών θρομβώσεων.
Αγώνα δρόμου καταβάλλουν νοσοκομεία, δομές υγείας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιηθούν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κοροναϊού, τα οποία πρόκειται να λήξουν αυτόν τον μήνα.
Κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια δόσεις
Ο κίνδυνος να χαθούν τόσες πολλές δόσεις, τη στιγμή που αναπτυσσόμενες χώρες αναζητούν εμβόλια, θα προσθέσει πίεση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να διανείμει σκευάσματα. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες πρακτικές λύσεις για τη γρήγορη διανομή τους στις ΗΠΑ ή σε ξένες χώρες, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στην προσπάθεια εμβολιασμού.
Το απόθεμα είναι, εν μέρει, συνέπεια της απόφασης των ΗΠΑ τον Απρίλιο να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση δόσεων του εμβολίου J&J προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων. Η παύση οδήγησε σε ακυρώσεις ραντεβού που δεν έχουν προγραμματιστεί εκ νέου, τη στιγμή που, σε ορισμένες περιοχές, αυξήθηκε η διστακτικότητα προς το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου.
Βρέθηκε τι προκαλεί τις θρομβώσεις
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.
Σύμφωνα με τον Marschalek και άλλους επιστήμονες (όπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο προεκτύπωσης που κυκλοφόρησε την Τετάρτη), η διαδικασία μετάδοσης του ιικού φορέα εξελίσσεται με τα εμβόλια να στέλνουν την αιχμηρή πρωτεΐνη στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες, Μόλις βρεθούν μέσα στον κυτταρικό πυρήνα, ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης είτε συγκολλούνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση. Αντ’ αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.