Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 08/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 08/06: Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι εμβολιασμοί, ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν πτώση.

Τα κρούσματα για σήμερα 08/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 808 εκ των οποίων τα  396 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 75 νέες λοιμώξεις.

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν γοργά, το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται. Όμως ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει περάσει, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να χτυπήσει τον χειμώνα.

Τι αλλάζει σε ωράριο κυκλοφορίας – Τι ισχύει για την μουσική στην εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αλλάξουν ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, μουσική στα καταστήματα εστίασης και όριο καλεσμένων στους γάμους. Αμεση ισχύ αναμένεται να έχει η επαναφορά της μουσικής, θα ακολουθήσει το ωράριο και στη συνέχεια η αύξηση του ορίου καλεσμένων στις δεξιώσεις των γάμων από Ιούλιο.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτάχυνση της επαναφοράς της μουσικής φαίνεται να παίζουν τα κορωνοπάρτι που, όπως διαπιστώνεται, διοργανώνονται σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Ετσι, όπως ήδη ανακοίνωσε το πρωί χθες η Αριστοτελία Πελώνη, όλα δείχνουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, θα επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα της εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας, η πλήρης κατάργησή του αναμένεται αργότερα, στο τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει κατά μία ώρα πιο ελαστικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον από τη 01:30 τη νύχτα και όχι από τις 12:30.

Γενική υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», η κ. Λινού εξέφρασε την ανησυχία για το αν υπάρχουν δόσεις των εμβολίων άμεσα για όλους. «Περιμένω να δω πότε αντί για 100.000 δόσεις την ημέρα, να γίνουν 150.000 και 200.000 για να προλάβουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των παιδιών, εξέφρασε το εξής: «Αυτό είναι ένα μείζον θέμα πραγματικά. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί ακόμα και ελπίζω να συζητηθεί στην Επιτροπή, είναι το γεγονός πως όταν θα έχουμε φτάσει να είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό, το 70%, τα παιδιά θα είναι ανεμβολίαστα».

«Και βεβαίως, θα πάνε στο σχολείο και δεν έχουμε πάρει μέτρα προστασίας για τα παιδιά. Και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών στα παιδιά. Μερικά θα είναι σοβαρά μάλιστα. Λίγα αλλά σοβαρά», προσέθεσε δηλώνοντας υπέρ του εμβολιασμού τους.

Όσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δήλωσε πως «γενική υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Υπάρχουν όμως, ευαίσθητα επαγγέλματα όπου θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Όπως για παράδειγμα, δεν μπορείς να είσαι χειρουργός αν δεν κάνεις εμβόλιο για την ηπατίτιδα. Θα κινδυνεύσεις εσύ ο ίδιος και θα το μεταφέρεις κιόλας». Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού, η κ. Λινού ανέφερε ότι πρέπει να σκεφτούμε «έξω από κουτί» ενώ για τα προνόμια των εμβολιασμένων είπε ότι αυτό «είναι μια φυσική εξέλιξη».

Τέλος του μήνα η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων

H συζήτηση για τα κίνητρα και τα προνόμια των εμβολιασμένων θα ανοίξει τέλος του μήνα ή και λόγο αργότερα, όταν και θα έχουν ανοίξει όλα τα εμβόλια για την πλειοψηφία των πολιτών, διευκρίνισε σήμερα ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Συγκεκριμένη συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα δεν έχει γίνει σε λεπτομερή βαθμό. Τα κίνητρα είναι η μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις και στα θέματα δημόσιας υγείας τα λιγότερα διαγνωστικά τεστ», είπε μιλώντας στο Mega. Ωστόσο, όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο κίνητρο για τον εμβολιασμό είναι η προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας. Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το πρόγραμμα προχωρά κανονικά, με τους νέους να έχουν σπεύσει να κλείσουν το ραντεβού τους. Την Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 25 – 29, ενώ στα ραντεβού που ήδη έχουν εξαντληθεί, θα προστεθούν επιπλέον.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το 75% στις ηλικίες άνω των 65 έχουν εμβολιαστεί, ενώ μέλημα τώρα παραμένει να εμβολιαστεί και το υπόλοιπο 25%. «Το εμβόλιο μας προστατεύει και πολλοί συνομήλικοί τους έχουν εμβολιαστεί με ασφάλεια άρα δεν χρειάζεται κανένας φόβος».

Εντός του καλοκαιριού θα έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο εξαρτάται από 2 παραμέτρους. Πρώτον, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και 2ον τη συμμετοχή των πολιτών. «Αυτές οι δυο παράμετροι θα καθορίσουν το τείχος ανοσίας. Μέσα καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί».

Να μη φύγει κανείς για διακοπές αν δεν έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου

Έκκληση να σπεύσουν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν, τουλάχιστον με μία δόση, πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, απευθύνει η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Είναι θέμα ατομικής υγείας και προσφοράς στη συλλογική ανοσία. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι, τουλάχιστον με μία δόση», λέει στο iefimerida.gr η κυρία Παυλοπούλου, ενώ δεν αποκλείει ένα τέταρτο κύμα επιδημίας από το φθινόπωρο, που θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, αν και το απεύχεται.

Η ίδια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα χαλάρωσης που παρατηρούνται λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τη βελτίωση του καιρού και τις επερχόμενες διακοπές, δυστυχώς, παρατηρείται μία χαλάρωση. Έχουν σταματήσει να τηρούνται τα μέτρα, οι πολίτες φορούν όλο και λιγότερο τις μάσκες, οι αποστάσεις δεν τηρούνται και ενδεχομένως πολλοί να σκέφτονται ότι θα επανέλθουν στην τήρηση των μέτρων και θα εμβολιαστούν μετά τις διακοπές. Πρόκειται για λάθος σκέψεις και πράξεις καθώς ο ιός θα συνεχίσει να μολύνει. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων».

Αναφερόμενη στα σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφονται ακόμα σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στη χώρα μας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος κάνει λόγο για έλλειψη εμβολιαστικής κουλτούρας.

«Η πανδημία θα πρέπει να γίνει η αφετηρία προκειμένου η πολιτεία να ξεκινήσει να εκπαιδεύει το γενικό πληθυσμό της χώρας μας για τα οφέλη του εμβολιασμού, από το σχολείο ακόμη. Όπως εκπαιδεύονται τα μικρά παιδιά στο νηπιαγωγείο για το όφελος της στοματικής υγιεινής, έτσι θα πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευση και για τα οφέλη του εμβολιασμού», λέει με νόημα και σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι υπάρχουν μέρη της χώρας μας με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, όπως μικρά νησιά που στηρίζονται οικονομικά στον τουρισμό. «Πρόκειται για παραδοξότητα που αναδεικνύει την ανάγκη να εμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση του εμβολιασμού», τονίζει.

Έρχεται το 4ο κύμα αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός

Μπορούμε και πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος, ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα σε κάποιες ομάδες ο ίδιος δήλωσε πως είναι δικαιολογημένη υπό κάποιες συνθήκες και συνταγματική αλλά με τις προϋποθέσεις της ενημέρωσης και της αναλογικότητας. Εξήγησε ότι μια τέτοια κατηγορία είναι οι υγειονομικοί που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και είναι σε αυξημένο κίνδυνο αλλά και πως αυτό θέλει τον τρόπο του.

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων είπε ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα και ότι δεν πρέπει να μιλάμε γι αυτά γιατί είναι σαν να μειώνουμε το προνόμιο του εμβολίου που είναι προνόμιο ζωής. «Αυτό για το οποίο πρέπει να μιλάμε είναι η φυσική συνέπεια του εμβολιασμού και τα απαιτούμενα μέτρα που είναι λιγότερα από ότι στο άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί πχ ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάνουν λιγότερα τεστ ή ότι δεν θα χρειάζεται να φοράνε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, τόνισε πως όλα είναι σε συνάρτηση με την κυκλοφορία του ιού στο εκάστοτε μέρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο