Στην πορεία του κορωνοϊού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Πιο συγκεκριμένα, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς
“Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.
Στη συνέχεια, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα κορωνοπάρτι που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. «Είναι σα να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορωνοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Επομένως πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τα κορωνοπάρτι ως αντιδράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.
Δραστική μείωση στα κρούσματα λόγω εμβολιασμών
Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορωνοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στην διαδικασία να οργανώνονται και με την βοήθεια του πανεπιστημίου αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».
Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Ακόμα είπε ότι εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2800 κρούσματα ημερησίως.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα». Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1000 κρούσματα ημερησίως.
«Εάν έχουμε ένα ποσοστό 80% με 85% εμβολιασμένων ενηλίκων, τότε μπορούμε να σκεφτούμε ξανά το θέμα με τα παιδιά»
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-16 ετών, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως πρέπει να πειστούν οι γονείς ότι είναι μια ασφαλής διαδικασία, όπως συμβαίνει με τα άλλα εμβόλια, που κάνουν τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία. Πρόσθεσε, δε, ότι «εάν έχουμε ένα ποσοστό 80% με 85% εμβολιασμένων ενηλίκων, τότε μπορούμε να σκεφτούμε ξανά το θέμα με τα παιδιά».
Επίσης, ο κ. Τζανάκης, είπε ότι υπάρχει μια «σταθερή, αργή πτωτική πορεία των κρουσμάτων, η οποία μας δίνει αισιοδοξία, ότι ίσως σύντομα- το επόμενο 15νθήμερο – θα κατέβουμε επιδημιολογικό σκαλί, και έτσι να μπορέσουμε να χαρακτηριστούμε ασφαλής προορισμός σε διάφορες λίστες κρατών για τους τουρίστες».