Ο Σπύρος Πλακούδας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, στον απόηχο της κρίσης στο Ισραήλ και της πολιτικής μετάβασης που υπάρχει εκεί, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα «τοπίο» που προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία αφορούν κι εμάς, την ώρα που η κινητικότητα στην περιοχή πυκνώνει.
Μετά από αυτή την ολιγοήμερη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ομιλούμε για μια επιστροφή στο «status quo ante bellum», δηλαδή η Λωρίδα της Γάζας ανήκει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Χαμάς ενώ το Ισραήλ, για άλλη μια φορά, παράτησε τις όποιες προσπάθειές του, δεν εξόντωσε παρά μόνο μερικούς στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς αλλά δεν εξάλειψε αυτό το «καρκίνωμα» για την εθνική ασφάλειά του, όπως δεν είχε εξαλειφθεί η Χαμάς ούτε στις προηγούμενες επιχειρήσεις.
Η εξάλειψη της Χαμάς δεν προϋποθέτει μόνο μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και μια κατοχή της. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 52 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη Χαμάς. Είτε με ένθερμο τρόπο είτε με σιωπηρό. Άρα επ’ ουδενί-ακόμα και σε περίπτωση μιας «καθαρής» νίκης του Ισραήλ στο πεδίο της μάχης- δεν θα ανεχτούν την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, όπως στο παρελθόν.
Άρα αυτή τη στιγμή οι δύο αντίπαλοι επί της ουσίας επιχειρούν δια της χρήσεως νέων τεχνολογιών, όχι να εξαλείψουν τον εχθρό αλλά να αυξήσουν τη διαπραγματευτική θέση τους σε μια διαμάχη που πλέον έχει μετατραπεί σε μια παραδοσιακή σύγκρουση, όπως συμβαίνει με τις φωτιές στην πατρίδα μας. Και κακά τα ψέματα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια η παρουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ωφελούσε το Ισραήλ, όπως βέβαια είναι όφελος για τη Χαμάς και η σύγκρουση με το Ισραήλ. Δηλαδή όπως θα ανέμενε κανείς, να υπάρχουν νικητές και χαμένοι και στις δύο πλευρές επί της ουσίας, οι πολιτικοί ταγοί και της Χαμάς και του Ισραήλ ανήκαν στους κερδισμένους.
Θα τη χαρακτήριζα «κυβέρνηση Φρανκενστάιν», στην οποία συμμετέχουν ένας κεντροδεξιός Ισραηλινός, ένας Σιωνιστής Ισραηλινός και ένας Ισλαμιστής Άραβας. Μάλιστα, ο ηγέτης του ισλαμικού αραβικού κόμματος διατηρεί έναν στενό δεσμό με τη μουσουλμανική αδελφότητα και κατ’ επέκταση με την Τουρκία και το Κατάρ. Και λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή της κυβέρνησης υπήρξε ενημέρωση για μια συμφωνία μεταξύ της παλαιστιανικής αρχής και της Τουρκίας.