Τα κρούσματα για σήμερα 07/06 αναμένεται να βγάλει σε λίγο ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή τα κρούσματα ήταν 580 κ των οποίων τα 298 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 68 νέες λοιμώξεις. Επίσης την Παρασκευή καταγράφηκαν 1.112 νέες λοιμώξεις.
Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν γοργά, το τείχος ανοσίας έχει αρχίσει να χτίζεται. Όμως ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει περάσει, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να χτυπήσει τον χειμώνα.
Οι δύο νέοι διαδραστικοί χάρτες για την εξέλιξη της πανδημίας
Δυο νέοι διαδραστικοί χάρτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (και δήμου στα νησιά) έχουν πλέον αναρτηθεί στο https://covid19.gov.gr/covid-map, όπως ενημερώνει με ανάρτησή του στο facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κάνοντας «κλικ» πάνω σε κάθε περιοχή, κάθε πολίτης ή ξένος επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για τους ακόλουθους δείκτες:
-τον 7ήμερο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
-τον δείκτη θετικότητας (%)
-την εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
-την εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων (ανοδική, πτωτική ή σταθερή)
«Έτσι, τοπικές Αρχές, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, το τείχος ανοσίας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κατά το φετινό καλοκαίρι. Με όπλα τον εμβολιασμό, τους συστηματικούς και μαζικούς ελέγχους διάγνωσης και αυτοδιάγνωσης, τη διαφάνεια και τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, και φυσικά την ατομική και συλλογική ευθύνη, μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι», επισημαίνει στην ανάρτηση ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναλυτικά, ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60, θα πάμε σε 4ο κύμα
Μιλώντας η Ματίνα Παγώνη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ τόνισε πως αυτή την στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου – 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Όσο για τις εικόνες συνωστισμού στα κορονωπάρτι που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι.
Βασιλακόπουλος για AstraZeneca: Να κάνουν τη δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε πως «για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κορωνοϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολλοί τρέλα. Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».
«Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το Κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα», προσέθεσε.
«Τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά»
«Μερικά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην εφαρμογή και να ξεφύγουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά νομίζω ότι γενικά τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. Το υγειονομικό σκέλος λέει ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρή πιθανότητα να κολλήσει ο ίδιος ή να μεταδώσει τον ιό και αν κολλήσει ο ίδιος θα νοσήσει ελαφρά», σημείωσε σχετικά με την συζήτηση για την διακριτή μεταχείριση εμβολιασμένων και μη.
Σχετικά με όσους σκέφτονται για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με την δεύτερη δόση. Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί, ας κάνουμε και εδώ ό,τι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένα, που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή τη δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».
Τέλος, ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «ο κίνδυνος να υπάρξει παρενέργεια είναι μηδαμινός, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη θρηνήσει τρία παιδιά από κορωνοϊό. Γιατί γονείς έχουν δισταγμό για τα εμβόλια; Γιατί υπήρχαν αλήτες γιατροί, όπως ενός Άγγλου που συνέδεσε το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού με τον αυτισμό. Έχουν γίνει εκατομμύρια παιδιά και δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον κόσμο. Αν ένα παιδί νοσούσε και νοσηλευόταν στην Εντατική και σας έλεγα ότι υπάρχει ένα καινούριο αντιβιοτικό που μπορεί να το σώσει, θα το δίνατε; Ναι, είναι η απάντηση. Μα γιατί, ενώ είναι κάτι καινούριο; Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού».
Τζανάκης: «Ναι» στα προνόμια των εμβολιασμένων
Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορωνοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στην διαδικασία να οργανώνονται και με την βοήθεια του πανεπιστημίου αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».
Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Ακόμα είπε ότι εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2800 κρούσματα ημερησίως.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα». Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1000 κρούσματα ημερησίως.
Τα μέτρα για τον επιδημιολογικό χάρτη
Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.
Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα εξής μέτρα:
1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
* αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
* πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση
* πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Επίπεδο 4 – Κόκκινο
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
* αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
* φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
* μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
5. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.