Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε με θετικό σχόλια στην σημερινή συμφωνία που συνομολογήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των G7. Συγκεκριμένα, η κα Αχτσιόγλου επισήμανε για την σύνοδο των G7 πως: «ένα θετικό πρώτο βήμα για την παγκόσμια φορολογική δικαιοσύνη και τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων έγινε σήμερα, με τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των G7»
Οι δηλώσεις της κας Αχτσιόγλου για την Σύνοδο των G7
Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε πως, «μετά από ισχυρές πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν», οι υπουργοί Οικονομικών των G7 συμφώνησαν ότι:
- Οι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές, που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες (όπως οι Amazon, Facebook κ.λπ.), θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται και όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.
- Θα υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης 15% των ίδιων πολυεθνικών.
«Μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των εσόδων στα κράτη»
Και σχολίασε πως αυτή η συμφωνία «μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων, την αύξηση των εσόδων στα κράτη, τη διαμόρφωση ενός πεδίου περισσότερο ισότιμου ανταγωνισμού».
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «οφείλει, όχι μόνο να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, αλλά και να λάβει ισχυρότερες πρωτοβουλίες για περιορισμό των offshore και την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων».
Και προσέθεσε πως ο ίδιος προσανατολισμός πρέπει να είναι κεντρικός και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον ψηφιακό φόρο και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με στόχο τη δίκαιη φορολόγηση και τελικά την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
«Τα ζητήματα της δίκαιης φορολόγησης και της φοροδιαφυγής δεν λύνονται από την αγορά, που αναζητά και εκμεταλλεύεται τα κενά των φορολογικών συστημάτων, αλλά από ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.
Η Σύνοδος των G7
Σε ιστορική συμφωνία προχώρησαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν ένα τέλος στην φοροδιαφυγή. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Σύμφωνα με το BBC οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στο Λονδίνο και κατέληξαν σε συμφωνία για μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15%.
Η παραπάνω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Ποιες εταιρίες θα επηρεαστούν
Το BBC αναφέρει πως ανάμεσα στις εταιρείες που θα επηρεαστούν θα είναι η Amazon και η Google, τεράστιοι κολοσσοί δηλαδή του διαδικτύου.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters. «Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.
Ποιοι οι στόχοι της απόφασης
Πρώτον να τερματιστεί ο «πόλεμος» της χαμηλότερης φορολόγησης και να σταματήσουν οι χώρες να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές τους για να προσελκύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και δεύτερον, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους εκεί που πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους –ανεξάρτητα από του πού θα δηλώνουν στη συνέχεια τα κέρδη τους.