Την μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V” ξεκίνησε την Παρασκευή το Ινστιτούτο ιολογίας, εμβολίων και ορών “Torlak” στο Βελιγράδι. Έτσι, η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός Ρωσίας, που θα παράγει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Την ίδια ώρα ΠΟΥ στέλνει αντιπροσωπεία στη Ρωσία για να μελετήσει το εμβόλιο Sputnik V.
Σερβία: Σκοπός η παραγωγή 20 εκατομμυρίων δόσεων το χρόνο
Όπως μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση στην τελετή έναρξης της παραγωγής συμμετείχαν διαδικτυακά, μέσω βίντεο-σύνδεσης, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η θέση αρχής που υποστηρίζουμε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με όλους στον τομέα της επιδημιολογικής ασφάλειας», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χαρακτήρισε «περίεργες και αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες κάποιων εταίρων να περιορίσουν τη χρήση του ρωσικού εμβολίου το οποίο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα».
Το εμβόλιο “Sputnik V” σε πρώτη φάση θα εμφιαλώνεται στην Σερβία με σκεύασμα που θα φτάνει από την Ρωσία ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν οι τεχνολογικές συνθήκες για την ολοκληρωτική παρασκευή του. Όπως ανακοινώθηκε οι πρώτες δόσεις του εμβολίου από το ινστιτούτο “Torlak” θα διανεμηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα σε δέκα ημέρες. Στόχος είναι να παράγονται 20 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλύπτει τις ανάγκες στην Σερβία και ένα μικρότερο μέρος θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.
Αντιπροσωπεία του ΠΟΥ στη Ρωσία
Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία με σκοπό να μελετήσει τα δεδομένα που αφορούν στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V στο πλαίσιο της πιστοποίησής του, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου της Αγίας Πετρούπολης, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.
« Από την αρχή βρίσκομαι σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση επειδή ενώπιον μας βρίσκεται το ζήτημα της έγκρισης του εμβολίου», δήλωσε ο Κλούγκε τονίζοντας ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στις 4 Ιουνίου. Ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι σχετικά με την πιστοποίηση «του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V υπάρχουν σαφώς λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι». «Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο ΠΟΥ μελετούν το εμβόλιο, γεγονός που από μόνο του είναι καλό σημάδι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.