Κόσμος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Αγώνας για ένα καλύτερο αύριο

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Σύντομα θα φτάσουμε σε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα σημαίνει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη εξέλιξη», προειδοποιούν οι επιστήμονες σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος και αποτελεί το κύριο «όχημα» των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974.

Αγώνας για περιβαλλοντική προστασία

Σήμερα είναι η εκστρατεία – ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα όπως είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο.

«Μόνο μια Γη»

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετική χώρα – οικοδεσπότη των διεθνών εορτασμών της ημέρας. Η χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του οικοδεσπότη περισσότερες φορές είναι το Μπανγκλαντές. Κάθε έτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για την περιβαλλοντική προστασία. Για το 2020, το θέμα της ημέρας είναι «Εορτάστε τη βιοποικιλότητα».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ιδρύθηκε ως θεσμός το 1972 από τα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη πρώτη μέρα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5 – 16 Ιουνίου 1972). Η απόφαση για την καθιέρωση του θεσμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος προήλθε από συζητήσεις για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1974, εορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τίτλο «Μόνο μια Γη». Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται ετησίως από το 1974, μόλις το 1987 άρχισε να εφαρμόζεται η ιδέα της ανάθεσης της θέσης του οικοδεσπότη σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο.

«Σύντομα θα φτάσουμε σε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα σημαίνει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη εξέλιξη»

Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Επίσης υποστηρίζει τη δράση και οδηγεί τις αλλαγές για το περιβάλλον. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2020 ήταν «Ώρα για Φύση». Η χώρα – οικοδεσπότης των εκδηλώσεων ήταν η Κολομβία, με τη συνεργασία της Γερμανίας, όντας μια από τις μεγαλύτερες μεγαποίκιλες χώρες του κόσμου, διαθέτοντας το 10% της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Καθώς αποτελεί τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη στη βιοποικιλότητα ειδών πουλιών και ορχιδών, ενώ κατατάσσεται δεύτερη στη βιοποικιλότητα ειδών φυτών, πεταλούδων, ψαριών του γλυκού νερού και αμφιβίων.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί ότι η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη. Το ολοκληρωτικό τους λιώσιμο σε μεγάλο βάθος χρόνου θα σήμαινε άλλωστε, αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα! Λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, έχει ήδη αρχίσει η αποσταθεροποίηση των κεντρικών – δυτικών περιοχών της Γροιλανδίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο επικαλούμενο Γερμανούς και Νορβηγούς ερευνητές του.

«STOP» στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Σύντομα θα φτάσουμε σε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα σημαίνει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη εξέλιξη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους. Κατά τους ερευνητές του Ινστιτούτου είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντικά ισχυρότερη τήξη του πάγου. Ο λόγος είναι τα λεγόμενα φαινόμενα ανάδρασης: Όσο χαμηλότερο είναι το ύψος του παγετονικού καλύμματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος της θερμοκρασίας.

Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσει εντελώς η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι θερμοκρασίες θα πρέπει να μειωθούν πολύ κάτω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, τονίζουν οι ερευνητές του Ινσιτούτου του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το παγετονικό κάλυμμα της Γροιλανδίας καλύπτει πάνω από το% 80 του νησιού που ανήκει στη Δανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ολοκληρωτική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας μετά από εκατοντάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο