Ο Φραγκούλης Φράγκος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Αθήνα και Θράκη, ανέλυσε διεξοδικά πώς θα κινηθούν οι ισορροπίες και οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.
Για το τι θα γίνει σε σχέση με την Τουρκία:
Αναφέρεστε στην επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και αν τελικά η ευδαιμονία που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα. Ακούγεται το «να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς να έχουμε προβλήματα μαζί τους». Λες και το πρόβλημα δεν είναι διαχρονικό… Λες και η Τουρκία θα σταματήσει να έχει απαιτήσεις… Λες και η Τουρκία σταμάτησε να προβάλλει αξιώσεις. Κι αν είχαμε πετύχει να έχουμε θέσει προϋποθέσεις στον επικείμενο διάλογο ή να έχουμε ολοκληρώσει μια ατζέντα θεμάτων τα οποία θα θέσουμε εγκαίρως στον κ. Μπάιντεν πριν τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν για να πούμε επιτέλους πως έχουμε εξωτερική πολιτική η οποία σχεδιάζει και έχει μια στρατηγική, τότε θα αποδεχόμασταν ορισμένα πράγματα.
Πριν πας σε οποιοδήποτε διάλογο, θέτεις προϋποθέσεις. Και η βασικότερη προϋπόθεση, πιστεύω, ξεκινά από τον τρόπο με τον οποίο σε αντιμετωπίζει η άλλη χώρα. Και έβαλα τη λέξη «αντιμετωπίζει» διότι η σχέση μας δεν ήταν ποτέ σε επίπεδο «η συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ». Είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι σε αυτά που η κάθε χώρα επιδιώκει. Και από την πλευρά τη δική μας, ατυχώς, δεν τίθενται ζητήματα αλλά προσπαθούμε να αμυνθούμε στα θέματα που συνήθως η Τουρκία βάζει.
Για την παρέμβαση «τρίτων» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Δεν θα πήγαινα σε καμία συζήτηση με την Τουρκία, ούτε καν σε διερευνητικές, έστω κι αν είχαμε αποδεχθεί την παράγραφο 10Β η οποία είχε τεθεί μετά τη σύσκεψη την ευρωπαϊκή του Μαρτίου. Αυτό που ορίζει, είναι «να καθίσετε και να έχετε διερευνητικές συζητήσεις και δεν θα σηκωθείτε με τίποτα από το τραπέζι των διερευνητικών». Αυτό έθεσε η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και αυτό αποδεχθήκαμε. Αν όμως, κινούμαστε με αυτή τη λογική, δηλαδή να μας βάζουν άλλοι τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε, τότε δεν συζητάμε. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να πούμε τότε, είναι «κύριοι, για να πάμε σε οποιαδήποτε συζήτηση με τη συγκεκριμένη χώρα είναι να άρει το casus belli, να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο». Διότι αν η πατρίδα μας κάτι διεκδικεί, είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.