Ειδήσεις

Εξαδάκτυλος: Τι είπε για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων

Εξαδάκτυλος: Τον κίνδυνο υπονόμευσης του εμβολιαστικού προγράμματος και της ανοσίας αγέλης που με τόσο κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε στη χώρα διαβλέπουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της άρνησης του μεγάλου ποσοστού των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζητά από τους ηλικιωμένους που δεν έχουν προσέλθει ακόμα στα εμβολιαστικά κέντρα να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να εμβολιαστούν, προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στις νεότερες ηλικίες.

Τον κίνδυνο υπονόμευσης του εμβολιαστικού προγράμματος και της ανοσίας αγέλης που με τόσο κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε στη χώρα διαβλέπουν οι επιστήμονες, εξαιτίας της άρνησης του μεγάλου ποσοστού των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν κοινωνικό και ηθικό καθήκον απέναντι στους νεότερους να θωρακιστούν:

«Στις μεγάλες ηλικίες το ποσοστό 30-35% που φαίνεται ότι δεν έχει εμβολιαστεί και δεν προσέρχεται να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του. Γιατί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι διατρέχουν κυρίως κίνδυνο από την Covid-19 και είναι οι άνθρωποι για τους οποίους μια ολόκληρη κοινωνία επιδεικνύει -και ορθώς- θαυμαστή αλληλεγγύη επί 15 μήνες και ανέστειλε πάρα πολλές δραστηριότητες».

«Δεν θα πρέπει δηλαδή να προσπαθούμε να επιτύχουμε ως χώρα ένα 70% εμβολιασμών, βασιζόμενοι στα παιδιά και στους νέους που δεν έχουν κίνδυνο από τη νόσο, την ίδια χρονική στιγμή που ένα 30-35% των ανθρώπων -τους οποίους αφορά κατά κύριο λόγο η νόσος- δεν εμβολιάζεται», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για να πιάσουμε υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά θα πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι, ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία:

«Είναι κοινωνική τους υποχρέωση προς τους φοιτητές που δεν έχουν πάει στις σχολές τους εδώ και ένα χρόνο, στους νέους ανθρώπους που είναι άνεργοι και έχουν χάσει μεροκάματα και εδώ κι ένα χρόνο ταλαιπωρούνται. Είναι κοινωνική τους υποχρέωση να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Δεν γίνεται ο συνταξιούχος που δεν έχει υποστεί καμία μείωση στο εισόδημά του, να μην κατανοεί την τραγουδίστρια της ταβέρνας που δεν μπορεί να πάει να πάρει το μεροκάματό της, τη λουλουδού που δεν μπορεί να πάρει το μεροκάματό της. Να μην κατανοεί τον άνθρωπο που 15 μήνες τώρα δεν έχει πάει στο Πανεπιστήμιο. Είναι αδιανόητο», τονίζει με έμφαση.