Κάτω από το 1% υποχώρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων απέναντι στα γερμανικά.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε έως το 0,82%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (η μεταξύ τους διαφορά) να περιοριστεί στο 0,99%. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση την οποία πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%.
Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,11% και του 15ετους στο 1,09%.
Ομόλογο: Το Μάιο είχε ανοίξει το βιβλίο προσφορών
Είχε ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale. Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους.
Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ενισχύθηκε από την αύξηση των καταθέσεων. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέθεσαν στις τράπεζες περίπου άλλο 1,8 δισ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8%, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ιδιαίτερα θετικό.
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου είχε ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σημείο 19 του προοιμίου, την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 10 ετών (το «Ομολογιακό Δάνειο» και τα «Ομόλογα»), το οποίο διέπεται από τους όρους που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο Πληροφοριακό Δελτίο και συγκεκριμένα υπό την ενότητα “Terms & Conditions of the Notes” του τελευταίου.