Το εμβόλιο Johnson αναμένεται να παραδοθεί με καθυστέρηση στις χώρες της Ευρώπης, λόγω προσωρινής μείωσης της παραγωγής. Να θυμίσουμε ότι στην Βρετανία έχει εγκριθεί το εμβόλιο. Από την άλλη, το Βέλγιο είχε αναστείλει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα λόγω των περιστατικών θρομβώσεων.
Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα υγείας, Στέφαν ντε Κερσμάκερ, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων προς τα κράτη-μέλη, από την Johnson & Johnson.
Ενημερώθηκαν τα κράτη μέλη για τις καθυστερήσεις
«Τα κράτη-μέλη έχουν ενημερωθεί για τις καθυστερήσεις και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους», ανέφερε ο Στέφαν ντε Κερσμάκερ, τονίζοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα και με βάση τις πληροφορίες που έχει λάβει από την εταιρεία αναμένει ότι θα παραδοθούν οι συμφωνημένες δόσεις το 2ο και το 3ο τρίμηνο. Παράλληλα, ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν και η αρμόδια Task Force βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την εταιρεία για την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι παραδόσεις της εταιρείας δεν εμποδίζουν την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού ως το τέλος Ιουλίου.
Βάσει του συμβολαίου με την Επιτροπή, η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί για την παράδοση 55 εκατομμυρίων δόσεων το 2ο τρίμηνο του 2021 στην ΕΕ και συνολικά 200 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2021.
Βρέθηκε τι προκαλεί τις θρομβώσεις
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.
Σύμφωνα με τον Marschalek και άλλους επιστήμονες (όπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο προεκτύπωσης που κυκλοφόρησε την Τετάρτη), η διαδικασία μετάδοσης του ιικού φορέα εξελίσσεται με τα εμβόλια να στέλνουν την αιχμηρή πρωτεΐνη στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες,
Μόλις βρεθούν μέσα στον κυτταρικό πυρήνα, ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης είτε συγκολλούνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση. Αντ’ αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.