Νέα μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας επισημαίνει πως ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ -ακόμα και κρασιού- μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης έρχονται σε αντιπαράθεση με τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες έρευνες που υποστήριζαν πως μία λογική κατανάλωση αλκοόλ δεν βλάπτει τον οργανισμό μας. Την ίδια στιγμή, άλλες μελέτες έχουν φανερώσει την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ την περίοδο της πανδημίας.
Τί υποστηρίζει η νέα έρευνα για το αλκοόλ
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα αναφέρει η βρετανική επιστημονική μελέτη, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τον εγκέφαλο, καθώς ακόμη και η μέτρια κατανάλωση έχει αρνητική επίπτωση σχεδόν σε κάθε εγκεφαλική περιοχή. Η έρευνα, που προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, με επικεφαλής τη δρα Άνια Τοπιγουάλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσε στοιχεία για 25.378 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ιατρικά ιστορικά και τεστ μνήμης, τα οποία συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ.
Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κανείς τόσο μικρότερος είναι ο όγκος του εγκεφάλου του και άρα τόσο χειρότερες οι επιδόσεις του. Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα σχετίζεται με μικρότερη πυκνότητα της φαιάς ουσίας. Αλλά πρόβλημα υπάρχει και για τη λευκή ουσία του εγκεφάλου. «Δεν υπάρχει κάποιο «κατώφλι» κατανάλωσης πέρα από το οποίο υπάρχει βλάβη. Το οποιοδήποτε αλκοόλ είναι πρόβλημα. Σχεδόν όλος ο εγκέφαλος φαίνεται να επηρεάζεται και όχι μόνο συγκεκριμένες περιοχές, όπως προηγουμένως πίστευαν», δήλωσε η κα Τοπιγουάλα.
Μεγαλύτερος κίνδυνος το αλκοόλ από το κάπνισμα
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί τέσσερις φορές μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τον εγκέφαλο από ότι το κάπνισμα ή το μεγάλο σωματικό βάρος. Αν κάποιος, εκτός του να πίνει συχνά αλκοόλ, είναι επίσης υπερτασικός και παχύσαρκος τότε η αρνητική επίπτωση του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι ακόμη πιο έντονη.
Τέλος, σε ότι αφορά τουλάχιστον τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η νέα μελέτη δεν βρήκε κάποιο όφελος στη μέτρια κατανάλωση κρασιού σε σχέση με άλλες μορφές αλκοόλ, κάτι που έχει υποστηριχθεί για την καρδιαγγειακή υγεία. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές κατά πόσο το αλκοόλ συμβάλλει στην άνοια ή σε άλλες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.