Ελλάδα

Δημήτρης Παρασκευής: Πιθανό ένα ήπιο τέταρτο κύμα

Δημήτρης Παρασκευής: Ο καθηγητής επιδημιολογίας μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για τους εμβολιασμούς.

O Δημήτρης Παρασκευής μίλησε σχετικά με την πιθανότητας εκδήλωσης ενός τέταρτου κύματος πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είναι θετικός στην απόδοση προνομίων στους εμβολιασμένους. Αλλά και ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κόντρα στην αθηναϊκή μετάλλαξη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής σχολίασε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος το φθινόπωρο.

“Η ανησυχία είναι εύλογη δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχετικά υψηλός”

«Η ανησυχία είναι εύλογη δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχετικά υψηλός. Δεδομένης της κατάστασης ότι έχουμε πολλές δραστηριότητες ανοιχτές και ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία, είναι αναμενόμενη η σχετικά αργή μείωση των κρουσμάτων», δήλωσε ο κ Παρασκευής στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Αν δούμε τον αριθμό των νέων νοσηλειών και των διασωληνωμένων όπου εκεί η μείωση είναι σημαντική και έρχεται γρήγορα, σε αντίθεση με τα κρούσματα, στα οποία είναι αυξημένος ο αριθμός λόγω των self test, η κατάσταση είναι αρκετά αισιόδοξη», προσέθεσε.

Επίσης, «η επίδραση των εμβολιασμών είναι σχετικά αργή, γιατί χρειάζεται τουλάχιστον ένα διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα των 20 ημερών θα λειτουργήσει καταλυτικά δεδομένου ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμών, αυτό θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη μείωση του φορτίου στην κοινότητα», περιέγραψε.

Πόσο πιθανό είναι ένα τέταρτο κύμα το φθινόπωρο;

Σχετικά με ένα ενδεχόμενο τέταρτου κύματος απάντησε ότι «θεωρώ πιθανό αυτό να συμβεί περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα πρέπει να το παρομοιάσω με μια ζυγαριά. Από τη μία είναι η μολυσματικότητα του ιού, ενώ στην άλλη μεριά είναι η προστασία που μας προσφέρει το εμβόλιο. Η ζυγαριά κλίνει ελαφρά προς την πλευρά της αυξημένης μολυσματικότητας την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα λόγω του ότι αυξάνεται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών εκείνη την περίοδο και επηρεάζεται από τυχόν ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών».

«Δεν αναμένουμε όμως, η ζυγαριά να αποκλίνει σημαντικά από την ισορροπία, δεδομένου ότι θα έχουμε μεγάλο ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα. Αν συμβεί ένα κύμα, που είναι πολύ πιθανόν, θα είναι ήπιο, ειδικά ως προς τον αριθμό των νοσηλειών ή των θανάτων. Ακόμα κι αν έχουμε δηλαδή έναν αριθμό κρουσμάτων, αφενός η διασπορά θα είναι μεγάλη αλλά θα έχουμε πολύ μικρότερο και διαχειρίσιμο αριθμό νοσηλειών και θανάτων», κατέληξε ο αναπληρωτής καθηγητής.