Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 25/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 25/5: Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, όμως οι ειδικοί ανησυχούν για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

Τα κρούσματα για σήμερα 25/5 αναμένεται να βγάλει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα είχαν καταγραφεί 1381 κρούσματα, εκ των οποίων τα 654 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 101 νέες λοιμώξεις. 

Ακόμη, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ συνεχίζουν να ανοίγουν εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά. Παρόλα αυτά έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το Φθινόπωρο.

Οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το Φθινόπωρο

Σε άρθρο, με τίτλο «Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πανδημία το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα», αναφέρεται η γνώμη των ειδικών για το σχετικό θέμα. Ο Ali Mokdad, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή την έλευση ενός νέου πανδημικού κύματος, παρά την ταχεία αύξηση των εμβολιασμών στις ΗΠΑ. Ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να μειώνονται στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, είπε, οι μολύνσεις θα αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο και πιθανόν ακόμα περισσότερο το χειμώνα. 

Ο Peter Katonah, καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος ‘Αντζελες (UCLA), δήλωσε ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις αλλά θεωρεί πιθανό ένα νέο κύμα. Προς το παρόν τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν από το COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αναφορικά με την οδηγία του CDC, τόνισε, ότι η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση από τους μη εμβολιασμένους είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. 

“Δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας”

Η Preeti Malani, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας. Σε κάθε περίπτωση, είπε, δεν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς COVID-19. Ας ελπίσουμε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν, και θα συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλά, και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν, οπότε θα διατηρείται το ποσοστό ανοσίας στα επίπεδα του 70%. Είτε έχουμε χειμώνα είτε όχι, είπε, η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από τι ποσοστό της κοινότητας έχει ανοσία στον ιό. Κάτι άλλο που παραμένει άγνωστο είναι το πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια.

Ο David Hardy, κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck, University of Southern California, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα τρέχοντα εμβόλια έναντι των στελεχών της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας. Ο ίδιος διαφωνεί αναφορικά με την εποχικότητα του SARS-CoV-2. Η αύξηση του περασμένου χειμώνα, σημείωσε, συνέβη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη Δυτική Ακτή από ό,τι στα Βορειοανατολικά, όπου μια εποχική τάση θα ήταν αναμενόμενη λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας. 

Πάνω από 2000 κρούσματα την Τρίτη

Δεν περιμένω να πέσουμε κάτω από 2000 σήμερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ενώ ανέφερε τον αριθμό κρουσμάτων που μπορεί να χαρακτηρίσει πράσινη τη χώρα μας, λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του πως μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε καταφέρει ανοσία στο 50% του γενικού πληθυσμού.

«Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2000 – 2500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής τόνισε πως μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση και ότι ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα ενώ τώρα είναι γύρω στους 50.

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα 2 σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο θα πέσουμε στα 1000 κρούσματα την ημέρα είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας, είτε γύρω στις 25 Ιουνίου. Παράλληλα, σημείωσε πως ο αριθμός των 1145 κρουσμάτων είναι το νούμερο που μπορεί να χαρακτηρίσει την χώρα ως πράσινη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια στην Ελλάδα δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην Κρήτη υπάρχουν σίγουρα 2 περιστατικά.

Δεν θα υπάρξει 4ο κύμα αν εμβολιαστούμε

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος, ανέφερε σε συνέντευξη του σχετικά με την πανδημία ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει 4ο κύμα αν εμβολιαστούμε όσο πρέπει. Θα υπάρξει αν δεν εμβολιαστούμε».  Το μέλος της Επιτροπής τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ότι, «για να μη θρηνήσουμε πολλά θύματα, θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι μεγάλες ηλικίες» και εξήγησε ότι, αν δεν γίνει αυτό, «μέχρι να πετύχουμε ανοσία στους 18άρηδες, θα χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι άνω των 60».

Απαντώντας σε σχόλιο ότι και ηλικιωμένοι έχουν μπερδευτεί με όσα ακούγονται για τα εμβόλια, τόνισε ότι, «έχουμε ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο εμβόλια παγκοσμίως, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Αντιθέτως, όσοι το έχουν πετύχει έχουν λύσει τα προβλήματά τους».

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση της 44χρονης που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, είπε πως είναι πια αποδεδειγμένο ότι «στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο 4-5 άνθρωποι θα κάνουν επιπλοκή από αυτό» και σχολίασε ότι, «το να παίζει σε όλα τα Μέσα δημιουργεί περισσότερο φόβο». «Είναι κάτι το οποίο αναμένεται», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι, «αν δεν κάνεις το εμβόλιο, κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από ότι αν κάνεις το εμβόλιο».

Μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μίλησαν στην ενημέρωση της επιτροπής εμβολιασμού, τόσο ο Μάριος Θεμιστοκλέους, όσο και η Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε την τροποποίηση της σύστασης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, για όσους έχουν νοσήσει.

Όπως δήλωσε η ίδια, το πρώτο σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που νόσησαν περιείχε μετά τη νόσηση, δύο δόσεις εμβολιασμού, οι οποίες θα χορηγούντο κατά προτίμηση μετά από το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία. Επομένως, το μέχρι τώρα σχήμα περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Κρούσματα σήμερα 7/5

Βασιζόμενη σε μελέτες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, οι οποίες έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού, ήταν μεγάλης διάρκειας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να τροποποιήσει το εμβολιαστικό σχήμα, το οποίο πλέον θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου.

«Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα, όπως λέμε, της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και υπογράμμισε πώς η μονή δόση του εμβολίου θα δοθεί μέσα σε 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Τι θα ισχύει για τα ραντεβού εμβολιασμών για όσους έχουν νοσήσει

Μετά την Μαρία Θεοδωρίδου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε τι ισχύει για τα ραντεβού για όσους έχουν νοσήσει, το οποίο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη. Εάν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την επόμενη Τρίτη, η Τρίτη είναι η ημερομηνία που θα εφαρμόσουμε αυτά, τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Επιπλέον, ο κ Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ένα sms θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Αν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο