Η Microsoft ανακοίνωσε πως συνεχίζει να επενδύει στο κομμάτι της προσβασιμότητας στα video games, γιορτάζοντας έτσι κι εκείνη την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η αμερικανική εταιρεία αναφέρει σε πρόσφατη έρευνά της πως υπάρχουν πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρίες που ασχολούνται με τα videogames και έτσι θέλει να τους προσεγγίσει και να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινότητα.
Η προσπάθειά της αυτή ξεκίνησε και πήρε σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν και έδωσε στην κυκλοφορία το Xbox Adaptive Controller. Πρόκειται για μια βάση χειριστηρίου που επιτρέπει στον παίκτη να χρησιμοποιήσει μια σειρά από αξεσουάρ για να ορίσει σε αυτά τις εντολές που θα έδιναν τα κλασικά πλήκτρα σε ένα χειριστήριο. Για παράδειγμα, ένα άτομο με πρόβλημα στο δεξί χέρι ή στα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, μπορεί να συνδέσει ένα ειδικό πετάλι που περιλαμβάνει όλα τα σχετικά πλήκτρα εντολών για να τα πατάει με το πόδι του.
Μάλιστα, είχε δημοσιεύσει και ένα video με τον πρόεδρό της, Satya Nadella, να μοιράζεται τις σκέψεις του για αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία.
Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος Xbox Accessibility Insider League (XAIL), όπου και οποιοσδήποτε έχει κάποιας μορφής αναπηρία θα μπορεί να μεταφέρει τα παράπονά του ή τις δυσκολίες του στις ομάδες που δημιουργούν video games κι αυτές θα προσπαθούν να ανταποκρίνονται το συντομότερο δυνατόν. Γι’ αυτό άλλωστε άλλαξε και στο επίσημο site του Xbox η φόρμα υποστήριξης, αναφέρει ο Παύλος Παπαύλου στο reader.gr.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως έχει μοιράσει στους προγραμματιστές της ένα αναθεωρημένο πλάνο με όλα όσα μπορούν να κάνουν για να στηρίξουν άτομα που δεν είναι αρτιμελή και θα θέλουν να απολαύσουν κάθε νέο game που κυκλοφορεί. Τα θέματα προσβασιμότητας περιλαμβάνουν και άτομα με προβλήματα όρασης, οπότε το Xbox προσφέρει μια σειρά από εργαλεία που μπορούν να μεγεθύνουν την εικόνα και το περιβάλλον των games, έτσι ώστε να διευκολύνουν κάθε τέτοια περίπτωση.
Η αμερικανική εταιρεία υπενθύμισε τη λειτουργία ενός καναλιού στο YouTube, όπου φιλοξενεί βίντεο προσβασιμότητας, διαδικτυακά σεμινάρια, αλλά και πρακτικών που καλύπτουν πολλά τέτοια. Ακόμη, τόνισε πως η λειτουργία του Xbox Party Chat (του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των παικτών) αρχίζει πλέον να υποστηρίζει μετατροπή των φωνητικών εντολών σε μορφή κειμένου και αντίστροφα.