Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σακελλαροπούλου: «Είναι ιερός σκοπός» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη σήμερα το πρωί στην Επιμνημόσυνη Δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου και υπογράμμισε ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στον ιερό σκοπό της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Σακελλαροπούλου: Η δήλωσή της

Ειδικότερα στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Με οδύνη τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στον ιερό σκοπό της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. H παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, διασφαλίζοντας έμπρακτα τον σεβασμό του ύψιστου δικαιώματος στη ζωή και της ανεκτικότητας σε κάθε εθνική, θρησκευτική ή άλλη ταυτότητα. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία και λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον».

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Ο αριθμός των θυμάτων έχει πολύπλευρα αναδειχτεί και αναγνωριστεί σε πάνω από 300.000, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Ποντίων στη Μαύρη Βίβλο του κάνει αναφορά σε 353.000 θύματα, αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές, ενώ μεμονωμένες πηγές υπολογίζουν τα θύματα σε περίπου 100.000 με 150.000 χιλιάδες άτομα. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη Γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με Γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής εις βάρος των Ελλήνων ή γενικότερα των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

Η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις: από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).