Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ τόνισε πως «η ΕΕ είναι όμηρος των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων».
Μπλίνκεν Τσαβούσογλου: Τι ειπώθηκε στη συνομιλία των δύο υπουργών
Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τη συνεχή στήριξη της Ουάσιγκτον στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έθεσε το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και στο Αφγανιστάν.
Ο υπουργός (Μπλίνκεν) σημείωσε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας και τόνισε τη σημασία της προώθησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».
Τσαβούσογλου: «Όμηρος η ΕΕ των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων»
Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο Γερμανός δημοσιογράφος της FAZ ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου, εάν βλέπει προσέγγιση με την Ελλάδα για διπλωματική λύση. “Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα” απαντά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. “Η Ελλάδα ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται”. Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ακόμη ότι “μαξιμαλιστικές” αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων δυσκολεύουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
“Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό” απαντά σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας. “Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας”.