Χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν το τελευταίο βράδυ η φωτιά στα Μέγαρα, που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, ενώ με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς κατέκαψε μια περιοχή μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων. Την καταστροφή αποτύπωσε και εικόνα από δορυφόρο.
Φωτιά στα Μέγαρα: Καλύτερη η εικόνα – Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας όσες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ ανέφερε πώς οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες θα βοηθήσουν πολύ στις προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.
Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία και στην Αττική συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι εκτός απροόπτου η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το βράδυ του Σαββάτου. Παρόλα αυτά τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αν και οι άνεμοι δείχνουν να πέφτουν και η φωτιά να οριοθετείται, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης αλλά και το να δημιουργθούν νέα πεικίνδνα μέτωπα.
Τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.
- Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του διάστημα 25/4 με 20/5 (26 μέρες).
- 6 μέρες βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή το διάστημα 15/2 με 20/5 (95 ημέρες) με μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών σε Ισθμό και Λουτράκι.
- Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με ριπές που στο μετεωρολογικό σταθμό του Ισθρμού από 19.5 20.30 έως 20/5 04.50 και από 20/5 11.20 έως 21/5 10.0 κυμαινόταν κατά διαστήματα μεταξύ 50 χιλιομέτρων την ώρα και 66 χιλιομέτρων την ώρα.
Φωτιά στα Μέγαρα: Η πυρομετεωρολογία της πυρκαγιάς
- Κατά την 20η Μαΐου η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία, αναπτύσσοντας τη δική της τοπική κυκλοφορία (η πυρκαγιά δημιούργησε το δικό της καιρό).
- Η ακραία συμπεριφορά της πυρκαγιάς πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσε πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία) συ συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν υψηλός, ως συνέπεια της απουσίας σημαντικών βροχοπτώσεων στην περιοχή.
- Από τα μεσάνυχτα της 19ης Μαΐου λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής είχε επισημανθεί επιτυχώς στην επιχειρησιακή πρόγνωση του Καναδικού πυρομετεωρολογικού δείκτη.