Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού κατά την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Υγεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη.
«Η διεθνής κρίση δεν τελείωσε, πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Εμείς στην Ευρώπη αρχίσαμε να βλέπουμε το τέλος αυτής της τραγωδίας, αλλά σε άλλες χώρες αυτό δεν συμβαίνει», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση να υιοθετηθεί ένα μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων κατά της Covid 19. «Η Ιταλία είναι ανοικτή προς αυτή την πρόταση, με τρόπο στοχευμένο, για μια περιορισμένη χρονική περίοδο και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το να παράγουν καινοτομία, οι φαρμακευτικές εταιρίες», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως «η πρόταση αυτή δεν εγγυάται ότι οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα θα μπορέσουν να παράξουν τα εμβόλια» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να τις στηρίξουμε οικονομικά και με τεχνογνωσία».
«Η χώρα μου είναι από τις πρώτες που χτυπήθηκε από την πανδημία, με τον πιο σκληρό τρόπο. Διδαχθήκαμε πολλά και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα όσα καταλάβαμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Για τον λόγο αυτό, ολοκλήρωσε, «η Ιταλία, που την περίοδο αυτή έχει την προεδρία της G20, θέλει να συμβάλει ώστε να υπάρξει μια καλύτερη, παγκόσμια απάντηση στις τωρινές και μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις».
Ντράγκι κορωνοϊός: Η πανδημία επιβάλλει προετοιμασία
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η σημερινή πανδημία μας επιβάλλει να προετοιμασθούμε καλύτερα για το μέλλον. Πρέπει να στηρίξουμε την έρευνα, να ενισχύσουμε το σύστημα προμήθειας εμβολίων και να αναδιαρθρώσουμε τα εθνικά συστήματα υγείας».
Παράλληλα ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως, διότι δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η πανδημία, ή πότε θα εμφανιστεί η επόμενη». Πρόσθεσε, δε, ότι η διακήρυξη της διεθνούς συνόδου της Ρώμης για την υγεία θα περιέχει μια σειρά από αρχές για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, την βελτίωση των ικανοτήτων αντίδρασης και την απόκτηση νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στα θύματα της πανδημίας, «στα περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε όλο τον κόσμο» και στην τεράστια ύφεση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία.