Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η Κυβέρνηση κακοποιεί την Δημοκρατία

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια που συζητείται στη Βουλή.

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της Κυβέρνησης για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας που έχει κατατεθεί στην Βουλή. Να θυμίσουμε πως αντιδράσεις για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί και από την βουλευτή της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «Κακοποιητή της Δημοκρατίας», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια των παιδιών.

Η κριτική για την λειτουργία του κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα και άσκησε εκτενή κριτική στην κυβέρνηση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς το «κοινοβούλιο σε καταστολή», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια σκιώδη Βουλή».

“Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος;”

Ξεκινώντας να μιλάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος; Γιατί δεν είναι εδώ ο πρωθυπουργός; Ολοι γνωρίζουμε ότι το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους.

Να εξηγήσει όχι σε εμάς, στην κ. Κεφαλογιάννη που μιλά για αστοχίες και στην κ. Γιαννάκου με την τόσο μακρά και αξιοπρεπή παρουσία. Η κ. Γιαννάκου μίλησε για γραφεία και λεφτά. Εγώ ρωτώ: ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Και πώς είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και να απαντήσει.”

“Την κυβέρνησή σας την διακατέχει θεσμικός πρωτογονισμός”

Συνέχισε λέγοντας “Επιλέγετε να μεταφέρετε την κουλτούρα αντιπαράθεσης λίγων ζευγαριών στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου. Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδία ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης; Γιατί αντί να γεφυρώνει αντιθέσεις επιλέγει να ακούει μόνο τη μια πλευρά προσβάλλοντας παιδοκεντρικό χαρακτήρα, οικογενειακό δίκαιο και τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και τους μπαμπάδες που θέλουν λύση;

Πέραν από τα μεγάλα πορτοφόλια που είπε η κ. Γιαννάκου υπάρχουν και οι μπαμπάδες χωρίς οικονομική άνεση αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα. Την κυβέρνησή σας την διακατέχει θεσμικός πρωτογονισμός.

Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός και με το νομοσχέδιο διαχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων; Γιατί έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύει τον δικαστή τι θα θεωρεί πρώτιστο συμφέρον του παιδιού;”

Για την γονική μέριμνα

Σχετικά με την γονική μέριμνα ανέφερε “Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα;

Στην ίδια λογική στηρίζεται και η διάταξη για το τεκμήριο για την επικοινωνία στο 1/3 του χρόνου αλλά ποιου χρόνου; Της ημέρας; Μήνα; Και τι θα γίνει όταν οι γονείς μένουν σε άλλες περιοχές ή δουλεύουν τις υπερωρίες που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση; Σε αυτή τη διελκυστίνδα θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός οικονομικά γονέας.”

“Θα έπρεπε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του κάθε δικαστής”

Συνεχίζοντας την κριτική του επί του νομοσχεδίου ανέφερε “Δεν μπορεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γονέας να είναι ευτυχισμένοι όταν το παιδί είναι δυστυχισμένο. Αντιμετωπίζετε το παιδί ως παράρτημα των γονέων. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και αυτό κρύβει από την πλευρά σας μισογυνισμό.

Εξέπεμψε κ. Τσιάρα μισογυνισμό η αναφορά σας για τις δύο συναδέλφους σας. Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος αλλά αναχρονισμός. Είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια. Θα έπρεπε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του κάθε δικαστής για να κρίνει ξεχωριστά για κάθε περίπτωση το καλύτερο για το παιδί.

Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφοράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο