Επιδεινώθηκε η υγεία της 44χρονης που είχε παρουσιάσει θρόμβωση στον εγκέφαλο και νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ, με τη γυναίκα να παρουσιάζει εγκεφαλική αιμορραγία.
Σύμφωνα με το creta24.gr, η 44χρονη είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όταν εμφάνισε θρόμβωση στον εγκέφαλο, με το ιατρικό προσωπικό να εξετάζει εάν πρόκειται για παρενέργειες του εμβολίου AstraZeneca.
Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες ένας 35χρονος από την Ιεράπετρα είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ όταν εμφάνισε θρόμβωση στο αριστερό του πόδι 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε συμπτώματα του συνδρόμου VITT τα οποία στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως πιθανές επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής αιματολογικής εταιρίας με τίτλο «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση των Ασθενών με Σύνδρομο VITT» που αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία. Η συχνότητα αναφέρεται σε 1έως 8 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης του συνδρόμου κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό».
Βασίλης Κικίλιας: Τα περιστατικά ερευνώνται
Σχετικά για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Απαντώντας ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως «έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας και των εμβολιασμών απαντώνται με γνώμονα την ασφάλεια. Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς».
«Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού που δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως η ασφάλεια των πολιτών μπαίνει πάνω απ’ όλα. Τα περιστατικά ερευνώνται από τους ειδικούς», είπε, προσθέτοντας πως συντάσσεται κίτρινη κάρτα και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.
«Οι αρμόδιοι επικεφαλής, το αρμόδιο νοσοκομείο και οι γιατροί που βρίσκονται επί τόπου και συντάσσουν κίτρινη κάρτα, εφόσον χρειαστεί, η οποία εξετάζεται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και στη συνέχεια το θέμα πάει στον ΕΜΑ». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως δε γίνεται να απαντήσει στην παρούσα φάση αναφορικά με τα σενάρια και όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση. Ο κ. Κικίλιας απέκλεισε το ενδεχόμενο για «προβληματική παρτίδα», καθώς όπως ανέφερε «δεν υπάρχει καν συνάφεια σε αυτό το ενδεχόμενο».