Για τα εργασιακά μίλησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «δεν είναι γραμμένο σε πέτρα» αλλά οι βασικές του αρχές δεν θα αλλάξουν τόνισε.
Για το χρόνο εργασίας
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ότι πρόκειται για πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.
Παράλληλα, είπε πως το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σε περιπτώσεις κακών εργοδοτών που ακόμη και με τη βασική σύμβαση με αυστηρό 8ωρο δημιουργούν πρόβλημα.
Για την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι είτε κάποια εφαρμογή (app) είτε κανονική κάρτα. Το ωράριο εργασίας θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ που μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή.
Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η διεύρυνση του καταλόγου με τις αιτίες που καθιστούν άκυρη μια απόλυση. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι προστίθεται η προστασία σε πατέρες για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ενώ εάν ένας εργοδότης απολύσει εργαζόμενο επειδή δεν δέχθηκε διευθέτηση εργασίας ή υπερωρίες, τότε η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.
Τι περιλαμβάνει ολόκληρο το εργασιακό νομοσχέδιο
- Οι δέκα σημαντικότερες αλλαγές
- Οι δέκα σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:
- Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής
- Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή
- Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά την Γαλλία και την Ιταλία που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος
- Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών
- Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους
- Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ
- Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων
- Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης