Opinion Leader

Σοφία Βούλτεψη στο pagenews.gr: Να γίνουν επιστροφές μεταναστών – προσφύγων με ένα ευρωπαϊκό σύστημα

Σοφία Βούλτεψη στο pagenews.gr: Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξουν επιστροφές με ένα ευρωπαϊκό σύστημα.

Η Σοφία Βούλτεψη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού που απασχολεί την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Για το πώς εξελίσσεται το θέμα των ροών και του μεταναστευτικού γενικότερα:

Οι ροές είναι εξαιρετικά χαμηλές, δηλαδή έχουν μειωθεί στο 96% με 98%. Αυτό όμως, δεν μας λέει κάτι διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι και αποδείχθηκε ότι η ασφάλεια και η φύλαξη των συνόρων είναι που σώζουν την ιστορία και αυτό έχει πολύ καλά, θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορα, διότι το ζήτημά μας το βασικό είναι αυτό. Και το άλλο ζήτημά μας, βασικό επίσης, είναι να γίνουν επιστροφές. Μπορεί να έχουμε απελάσεις. Και κυρίως να υπάρχουν επιστροφές με ένα ευρωπαϊκό σύστημα γιατί κάθε μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να κάνει απελάσεις και επιστροφές και είναι σημαντικό να συμφωνηθεί.

Για τους ανθρώπους με άσυλο:

Λίγο πάνω από 20.000 είναι οι επιστροφές σε όλο τον κόσμο, δηλαδή πολύ μικρός αριθμός. Άρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα επιστροφών, χωρίς αμφιβολία. Και μετά πια, να διαχειριστούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Όσοι παίρνουν άσυλο και έχουν τη διεθνή προστασία μας, να μπορέσουν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για ό,τι αποφασίσουν στη ζωή τους και όσο διαρκεί το άσυλο, είτε μείνουν εδώ είτε μετεγκατασταθούν σε μια άλλη χώρα, πράγμα που διεκδικούμε συνεχώς διότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαστε μια χώρα με δέκα εκατομμύρια κατοίκους και η χώρα δεν αντέχει άπειρο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Για τον πληθυσμό των μεταναστών/ προσφύγων στα ελληνικά νησιά:

Από 40.000 που ήταν, τώρα είμαστε στις 10.000, γίνονται μεταφορές στην ενδοχώρα. Υπάρχει μια επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου. Οι δομές ήταν πάνω από 100 και τώρα είναι γύρω στις 33, μειώνονται δηλαδή. Το πρόβλημα όμως, παραμένει και έχει να κάνει με τις ροές. Σκοπός να κάνουμε μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Έρχονται εδώ από τη μια χώρα και την άλλη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μας κουνούν το δάχτυλο αλλά μπορεί να μιλάμε και πέντε μήνες για να μετεγκατασταθούν 5 ασυνόδευτα παιδιά.

Για τον φράχτη στον Έβρο:

Ο φράχτης στον Έβρο που έτσι κι αλλιώς υπήρχε κι έπρεπε να ενισχυθεί και που αν δεν υπήρχε, δεν ξέρουμε τι θα γινόταν εκείνο το βράδυ μέχρι να έρθουν νέες δυνάμεις στην περιοχή, είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτή τη στιγμή χάρη στον φράχτη και τη διαρκή επιφυλακή του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού δεν έχουμε ροές από τον Έβρο, πρέπει να είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση. Πολύ καλά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που πήγε στον φράχτη στον Έβρο και το μήνυμα πρέπει να το πάρουν όλοι: Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει κέντρο διερχομένων ούτε να έχει άτομα σε αναντιστοιχία με τον πληθυσμό της.

Για τον εμβολιασμό στους μετανάστες/ πρόσφυγες:

Έχουν έναν δικό τους ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ λέγεται. Σε πρώτη φάση η χώρα εμβολίασε τους ηλικιωμένους και δεν είχαμε τόσους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα κέντρα είναι εκεί και περιμένουν όπου τους μεταφέρουν. Αυτό που προσπαθούμε, και θα το πετύχουμε πιστεύω, για να μην γίνονται τόσες μετακινήσεις πληθυσμών, για παράδειγμα τα camping είναι γύρω στους 55.000, να γίνουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο μέσα στους καταυλισμούς. Είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός όμως. Για τους καταυλισμούς. Για όσους είναι στα διαμερίσματα, το έχουν αναλάβει οι διεθνείς οργανισμοί να τους μεταφέρουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο