Κόσμος

Εμβολιασμοί: Ξεπέρασαν το 1,5 δισεκατομμύριο παγκοσμίως

Εμβολιασμοί: Το Ισραήλ είναι αυτό που έχει τα πρωτεία, περίπου 6 στους 10 Ισραηλινούς έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, έξι μήνες αφότου ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης, σύμφωνα με αποψινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στα τέλη Απριλίου είχε ανακοινωθεί πως οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο, ενώ παράλληλα καλπάζει η ινδική μετάλλαξη.

Τουλάχιστον 1.500.017.337 δόσεις είχαν δοθεί μέχρι σήμερα στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) σε 210 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με αυτόν τον απολογισμό που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Σχεδόν το 60% αυτών των δόσεων αφορά μόνο τρεις χώρες: την Κίνα (421,9 εκατομμύρια), τις ΗΠΑ (274,4 εκατομμύρια) και την Ινδία (184,4 εκατομμύρια).

Σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας ωστόσο, το Ισραήλ είναι αυτό που έχει τα πρωτεία: περίπου 6 στους 10 Ισραηλινούς έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (το 54% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Μπαχρέιν (50%), οι ΗΠΑ (48%), η Χιλή (47%) και η Ουρουγουάη (40%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χορηγηθεί πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού της. Προηγείται μακράν η Μάλτα (65%) και η Ουγγαρία (49%) ενώ οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο: 37% στη Γερμανία, 31% στη Γαλλία, 32% στην Ιταλία, 33% στην Ισπανία.

Σε καθημερινή βάση, στην ΕΕ χορηγούνται 3,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκτιμά το AFP.

Έντεκα χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς: έξι στην Αφρική (Τανζανία, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μπορούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ερυθραία), δύο στην Ωκεανία (Βανουάτου, Κιριμπάτι), δύο στην Ασία (Βόρεια Κορέα, Τουρκμενιστάν) και μία στην Καραϊβική, η Αϊτή.

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.