Για τα προνόμια εμβολιασμένων γίνεται ήδη αρκετή συζήτηση με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να ανακοινώνει πως από την Παρασκευή 21 Μαΐου θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στους πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών, την ώρα που και τα self tests είναι ένα σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και τόνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες. «Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες».
Δεν είναι προνόμια, αλλά επιπλέον δυνατότητες
Για παράδειγμα, «αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr κι εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε δε ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια. «Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.
Επίσης, υπέρ των έμμεσων προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά και του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις».
Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί;
Την ανάγκη να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους στο προσεχές διάστημα επεσήμανε ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν».
«Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για τους εμβολιασμένους», εξήγησε ο καθηγητής. «Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για προνόμια εμβολιασμένων αλλά για διευκόλυνση κάποιων δραστηριοτήτων. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει», σημείωσε.
«Αν δεν γίνει από το κράτος, θα γίνει από τις επιχειρήσεις»
Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για προνόμια στους εμβολιασμένους η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού τόνισε στον ΑΝΤ1 σε πρόσφατε δηλώσεις της ότι «αυτό είναι σοφό και καλό υπό τη δυνατότητα ότι μπορούν όλοι να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα δημιουργηθούν ανισότητες». Εξήγησε πως με τους εμβολιασμούς πάμε καλά και προσέθεσε ότι πλέον είμαστε έξω και έχουμε ελευθερία, κάτι που είναι θετικό.
Επιπλέον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες υβριδικά ή διά ζώσης, όπου για να συμμετάσχεις είναι προϋπόθεση να έχεις είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε μοριακό τεστ 72 ωρών.