Ελλάδα

Δημόπουλος: Το καλό σενάριο θα ήταν να μετατραπεί η πανδημία σε εποχική ίωση

Δημόπουλος: Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε σήμερα στα εμβόλια και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος παρουσιάστηκε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε στις δόσεις του εμβολίου της Pfizer και σε τι ποσοστό προσφέρει προστασία η κάθε μία δόση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer προστατεύει μετά από τρεις εβδομάδες και σε ποσοστό, περίπου 70%, η δεύτερη δόση προστατεύει μετά την πάροδο τεσσάρων εβδομάδων σε ποσοστό 90%.

Ως προς το πότε έρχεται η πτώση των αντισωμάτων, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε σε όσα είχε πει ο Άλμπερτ Μπουρλα, ο οποίος είχε ορίσει ένα διάστημα 7-8 μηνών.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πτώση, εξήγησε ο κ. Δημόπουλος και κυρίως αν η πτώση είναι τέτοια που δεν θα προστατεύει από τον ιό, ενδεχομένως να απαιτηθεί και μια τρίτη δόση.

Το σημαντικό για τα εμβόλια, επισήμανε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, είναι, προφανώς να μην μολυνθούμε, ωστόσο το σημαντικότερο είναι να αποφύγουμε τη βάρια νόσηση. Το κάλο σενάριο, είπε ο κ. Δημόπουλος θα ήταν αυτή η πανδημία, η οποία έχει διαλύσει τον κόσμο να μετατραπεί σε εποχική ίωση, η οποία να απαιτεί επανάληψη του εμβολίου μια φορά το χρόνο.

Ο Θάνος Δημόπουλος:

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος μίλησε και στον ΣΚΑΪ σχετικά με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

«Όταν το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μπορούμε να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Το CDC έχει δώσει οδηγία για μη ανάγκη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Ως προς τις μεταλλάξεις και ιδιαίτερα για εκείνη που έχει εντοπιστεί στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι οι ειδικοί ανησυχούν καθώς υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων που συνδέεονται με υψηλή μεταδοτικότητα.

Ιδιαίτερα, σε περίπτωση που εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις, κάποια από αυτές ενδέχεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Η νέα μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τα εμβόλια έδειξε ότι υπερέχει η Pfizer σε αντισώματα όταν έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, προτείνουν οι ειδικοί να γίνεται η δεύτερη δόση της AstraZeneca νωρίτερα, στις 8 εβδομάδες.

Το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει πάνω από 90% στα αντισώματα, 50 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους εμβολιαστικούς ρυθμούς όπως είναι και να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο.