Ο Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για την άρση του lockdown, την κατάργηση των SMS, του ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού. Ο ΓΓ Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου λοιπόν, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς και στα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και φανέρωσε ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο περιμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, οπότε εξετάζεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής των φαρμακοποιών και των ιδιωτών γιατρών στην όλη διαδικασία.
Για το ενδεχόμενο να μην πάνε όλα βάσει του προγραμματισμού της κυβέρνησης:
Προφανώς είναι μια ημέρα αισιοδοξίας γιατί όταν βλέπεις να αποκαθίστανται λειτουργίες και να ανακτάται ένα μέρος της καθημερινότητας, υπάρχει ικανοποίηση. Από την άλλη, έχουμε δει ο ιός να μας εκπλήσσει αλλά έχει γίνει ένας πολύ καλός σχεδιασμός που διακρίνεται από ευελιξία σε όλα τα επίπεδα και έχουμε περισσότερα «όπλα» στη φαρέτρα μας. Επομένως, ό,τι κι αν προκύψει, θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά δεν χωρεί εφησυχασμός και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η πανδημία είναι παρούσα. Υποχρέωση μας και ως πολίτες και ως κυβέρνηση να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να πάρουμε πίσω την καθημερινότητά μας.
Για την εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας και το πώς εξελίσσεται:
Καθημερινά γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί και ξεπεράσαμε χθες το όριο των 4 εκατομμυρίων εμβολιασμών συνολικά. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση σε ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών ανά κάτοικο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται σε τρία επίπεδα: Το ένα αφορά τον γενικό πληθυσμό άνω των 45 που έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, και ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 θα έχουμε προσεγγίσει ποσοστό περίπου το 75% μέσα στον Μάιο. Το δεύτερο είναι οι ηλικίες 30 – 44 με AstraZeneca και υπήρξε μια σημαντική ανταπόκριση με πάνω από 300.000 συμπολίτες μας να έχουν προγραμματίσει ραντεβού και ήδη οι μισοί σχεδόν έχουν εμβολιασθεί. Και το τρίτο είναι με Johnson & Johnson που αφορά αποκλειστικά τα 19 μεγαλύτερα σε πληθυσμό νησιά της χώρας με τον εμβολιασμό να ξεκινά στις 23 Μάη.
Για το ότι δεν θα γίνονται εμβολιασμοί αποκλειστικά στα εμβολιαστικά κέντρα:
Φτιάχνονται τα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά με Κινητές Ιατρικές Ομάδες να βοηθούν πηγαίνοντας από νησί σε νησί. Και με εθελοντικές οργανώσεις. Επίσης, ιδιωτικά πολυϊατρεία, κλινικές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και θα ενταχθούν στο σύστημα για να γίνονται κι εκεί εμβολιασμοί. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο περιμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, οπότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής των φαρμακοποιών και των ιδιωτών γιατρών στη διαδικασία. Άρα από τον Ιούλιο και μετά υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνεται εμβολιασμός και στα φαρμακεία. Αλλά για αυτό θα έχουμε καλύτερη εικόνα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Για τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους:
Σε όλη την υφήλιο έχει ξεκινήσει ένας διεπιστημονικός διάλογος κατά πόσο η άρση των περιορισμών καθορίζει ένα πλαίσιο για περισσότερες ελευθερίες. Σε πρώτη φάση αυτό αφορά την τήρηση κάποιων ατομικών μέτρων προστασίας ατομικής υγιεινής και ίσως τις κοινωνικές συναναστροφές. Όταν ο εμβολιασμός είναι προσβάσιμος για όλους τους Έλληνες πολίτες, αυτή η συζήτηση ξεκινά με επιστημονικά κριτήρια από κοινή Επιτροπή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Επομένως, είναι κάτι που θα συζητήσουμε τότε. Σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και την αξιολόγηση που κάνουν οι επιστήμονες, ήδη ο Αμερικανικός Φορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση για τις μάσκες, θα συζητηθεί και στη χώρα μας η χρήση τους.