Σπαστό ωράριο πρόσθετης εργασίας στη μερική απασχόληση εισάγει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 56, το οποίο ρυθμίζει την πρόσθετη εργασία -δηλαδή την «υπερωρία»- στη μερική απασχόληση: «η πρόσθετη εργασία μπορεί να παρασχεθεί, εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος, και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί ημερήσιας ανάπαυσης». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο πλήττει τους εργαζόμενους.
Για παράδειγμα:
- Εργαζόμενος σε πολυκατάστημα με 4ωρη δηλωμένη απασχόληση ημερησίως 08:00 – 12:00. Πλέον μπορεί να του ζητηθεί πρόσθετη εργασία το απόγευμα 16:00 – 19:00 για έκτακτες περιστάσεις
- Εργαζόμενος σε εστιατόριο που απασχολείται συνήθως ένα 3ωρο 12:00 – 15:00. Μπορεί να του ζητηθεί πρόσθετη εργασία το απόγευμα 18:00 – 20:00 για έκτακτες περιστάσεις.
Οι δύο προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι δύο:
- Να μην παραβιάζονται οι διατάξεις περί ημερήσιας ανάπαυσης.
- Να συμφωνεί ο εργαζόμενος (χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν συμφωνεί).
- Όσον αφορά στις διατάξεις περί ημερήσιας ανάπαυσης, αυτές προβλέπουν ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 συνεχών ωρών, για κάθε περίοδο 24 ωρών.
- Η περίοδος αυτή των 24 ωρών έχει ως έναρξη την 00.01 και λήξη την 24.00 ώρα.
Τι προβλέπεται για το κόστος της πρόσθετης εργασίας
Διατηρείται η προγενέστερη πρόβλεψη ότι η πρόσθετη εργασία στη μερική απασχόληση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ’ ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου. Ειδικότερα, όπως έχει ερμηνευθεί η εν λόγω διάταξη, ως πρόσθετη εργασία για τον μερικώς απασχολούμενο θεωρείται η εργασία που πραγματοποιείται καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων από τη σύμβασή του ημερήσιων ωρών εργασίας και μέχρι τη συμπλήρωση των 8 ωρών ημερησίως επί 5νθημέρου ή των 6 ωρών και 40 λεπτών επί 6ημέρου.
Όσον αφορά στο κόστος, διατηρείται ως είχε το καθεστώς που νομοθετήθηκε το φθινόπωρο του 2019 για την προσαύξηση 12% στην αμοιβή της πρόσθετης εργασίας. Με τη ρύθμιση του 2019, που διατηρείται και στο νέο καθεστώς, κάθε επιπλέον ώρα εργασίας των μερικώς απασχολούμενων αμείβεται με προσαύξηση 12%.
Αυτό σημαίνει πως για όσους αμείβονται με βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, η προσαύξηση διαμορφώνεται στα 0,468 ευρώ ανά επιπλέον ώρα, με συνέπεια το ωρομίσθιο των μερικώς απασχολουμένων να αυξάνεται για τις πρόσθετες ώρες που εργάζονται από 3,9€ στα 4,36€. Στόχος είναι η αποφυγή της… μεταμφιεσμένης πλήρους απασχόλησης σε μερική με πρόσθετη εργασία.
Πότε ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί
Διατηρείται, τέλος, η πρόβλεψη ότι ο μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο.
Να σημειωθεί πως στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης δεν υφίσταται η έννοια της υπερωρίας. Επομένως, σε περίπτωση μισθωτού απασχολούμενου με σύμβαση μερικής απασχόλησης δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε8, καθώς το εν λόγω έντυπο συνδέεται με τη νομιμοποίηση της επιτρεπόμενης υπερεργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, μεταφέρει η «Ημερησία».