Ο Ζαχαρίας Μίχας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή. Όπως σχολίασε επίσης, ο Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (IAAA/ISDA), η Τουρκία πρέπει να χειριστεί ΗΠΑ και Ρωσία και να διαλέξει πλευρά με τον «Σουλτάνο» να είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Για τον ρόλο του Ερντογάν στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και το ενδεχόμενο να τις υποκινεί:
Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αλλά είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει με τη Χαμάς και ήδη το Κατάρ έχει προσφερθεί να βοηθήσει. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό ότι εξυπηρετείται η Τουρκία και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει καταστάσεις. Η ρητορική του Ερντογάν είναι εμπρηστική. Υπενθυμίζει και προσπαθεί να κινητοποιήσει τα αντιεβραϊκά αντανακλαστικά του Ισλαμιστικού πληθυσμού της Τουρκίας. Και θυμίζει πως αν δεν συμπεριληφθεί στην εξίσωση, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα. Η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να προωθήσει ένα «νέο Διεθνές Δίκαιο» στην περιοχή, κάτι που είναι βλαβερό για όλες τις χώρες που είναι στην περιοχή. Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ:
Δεν είναι μυστικό ότι αυτή τη στιγμή είναι υπό αναθεώρηση το σύνολο της πολιτικής της γιατί ένα από τα θεμέλιά της ήταν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν υποχωρεί στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Και αυτό απαιτεί πολύ χρόνο (για την Τουρκία) για να το συνηθίσει και να εξετάσει την πολιτική της, τις μελέτες της, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της περιοχής. Ο Ερντογάν ξέρει ότι δεν του βγήκε το παιχνίδι και με ΗΠΑ και με Ρωσία και είναι απέναντι σε ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι. Έτσι δέχεται πυρά και από τους δύο.
Για το ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στήριξη στην Ελλάδα:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό του Ερντογάν, όσο περνάει ο χρόνος. Από την άλλη, η επένδυση στον ελληνικό χώρο δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη, θα είναι μακροπρόθεσμη. Ακόμα κι αν πάρουμε το εξής σενάριο, ότι δηλαδή, ο Ερντογάν γυρίζει γονυπετής λέγοντας πως εγκαταλείπει τους S-400 και τις σχέσεις με τους Ρώσους (που δεν γίνεται), η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία διάθεση να εκβιάζεται από τους Τούρκους. Και αυτό είναι το βασικό θεμέλιο επί του οποίου χτίζονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.
Για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας:
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχαν γίνει κινήσεις. Ο Νίκος Δένδιας έχει πάρει τη σκυτάλη και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς λάθη δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, στην Ελλάδα δεν έχουμε σύστημα παραγωγής εξωτερικής πολιτικής αλλά υπάρχει εξάρτηση από άλλους παράγοντες. Κινούμαστε λοιπόν, σωστά αλλά πρέπει να κατοχυρώσουμε ένα επίπεδο διπλωματίας χωρίς να αγνοούμε ούτε τη Ρωσία ούτε την Κίνα.