Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την επιτάχυνση της χορήγησης των δεύτερων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η εξάπλωση στη χώρα της παραλλαγής του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δεν θα εκτροχιάσει το άνοιγμα της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι χάρη στο ήδη πετυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, η Βρετανία έχει προχωρήσει σε μεγάλη χαλάρωση των μέτρων.
«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, για αυτό το λόγο, οι άνθρωποι να λάβουν πρόσθετη προστασία με μια δεύτερη δόση», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Έτσι, μετά τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα επιταχύνουμε τις εναπομείνασες δεύτερες δόσεις στα άτομα άνω των 50 ετών και τις κλινικά ευάλωτες ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε η χορήγηση αυτών των δόσεων να γίνει μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε πως Βρετανοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ (βρετανική παραλλαγή).
«Υπάρχει πλέον βεβαιότητα… ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 (βρετανική παραλλαγή), τώρα το ερώτημα σε πρακτικούς όρους μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες είναι αν είναι κάπως πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 ή είναι πολύ πιο μεταδοτική και αν αυτό θα έχει συνέπειες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα για την πανδημία διεθνώς», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει την ινδική μετάλλαξη σε 44 τουλάχιστον χώρες. Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.
Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα. Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.