Ελλάδα

Θωμαΐδης: Δεν πρέπει να σταματήσει η χρήση μάσκας

Θωμαΐδης: Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας μίλησε για τα όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τα "προνόμια" που θα δοθούν στους εμβολιασμένους.

Ο Νίκος Θωμαΐδης μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για τάση ύφεσης. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης είχε εκτιμήσει πως τα κορωνοπάρτι που σημειώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη σχετίζονται με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε στα λύματα αυτής της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το καλοκαίρι ειδικά όσοι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο χρειάζονται προστασία σε περίπτωση που πέσει ο τίτλος αντισωμάτων. «Δεν θα ήταν άσχημο να γίνεται τεστ αντισωμάτων μετά από μερικούς μήνες» δήλωσε.

Θωμαΐδης: “Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση”

Δεν πρέπει να σταματήσει η χρήση της μάσκας και σε αυτούς που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις, και γενικότερα δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση, υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, προέβλεψε ότι η χώρα θα πέσει στα 1.000 κρούσματα ημερησίως μετά το τέλος Μαΐου – μέσα Ιουνίου, αλλά διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο καταλληλότερος δείκτης γιατί τα μοριακά τεστ αυξομειώνονται. «Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ δείχνουν την πραγματικότητα» διευκρίνισε.

Θωμαΐδης: “Οι 3 τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση”

«Οι 3 τελευταίες εβδομάδες δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση ύφεση στο ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ» σημείωσε ο καθηγητής.

«Πρόκειται για αργή αποκλιμάκωση. Το 3ο κύμα με την επικράτηση του βρετανικού στελέχους έχει δώσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο» σημείωσε.

Η τάση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 7 Απριλίου -όταν παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου- οι ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε περίπου ίδια επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.