Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, αναλύοντας τις ποινικές διατάξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη και τι ισχύει με αφορμή το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά με θύμα μια 20χρονη μητέρα ενώ απάντησε και για την υπόθεση Καλογρίτσα σχολιάζοντας τις όποιες εξελίξεις.
Για την κριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Νέας Δημοκρατίας για το σύνθημα «Νόμος και Τάξη» με αφορμή τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά:
Πραγματικά πρόκειται για ένα φρικιαστικό έγκλημα λόγω της αγριότητας. Έχουμε μια ληστεία με ανθρωποκτονία, πάρα πολύ σκληρό. Είναι κάτι που όλους πρέπει να μας σοκάρει. Από εκεί και πέρα δυστυχώς, κάποιοι επέλεξαν να μπούμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση διότι προφανώς είναι θέση της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί και προεκλογική δέσμευση για μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι άκομψο να συζητάμε με τα στοιχεία που έχει ο καθένας.
Στυγνοί εγκληματίες δυστυχώς, είναι εγκληματίες οι οποίοι βγήκαν από τις φυλακές λόγω εφαρμογής ενός επιεικέστερου ποινικού κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το έχουμε δει σε σειρά περιστατικών με άτομα που έχουν απασχολήσει ξανά. Το να μπούμε σε ποσοτικά νούμερα, θα ήταν πολύ άκομψο όταν έχουμε ένα τέτοιο έγκλημα αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, η εγκληματικότητα που έχει να κάνει με ληστείες και δολοφονίες, είναι εμφανώς χαμηλότερη. Αλλά σήμερα, έχουμε τον πόνο ανθρώπων και σε αυτούς πρέπει να απαντήσουμε.
Και η πολιτική κριτική είναι ότι με τον νέο ποινικό κώδικα, που κάποιοι πρότειναν και ψήφισαν, υπάρχουν πολύ χαμηλότερες ποινές. Και αυτό έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που το 2019 άλλαξαν τον ποινικό κώδικα και εμείς τώρα αλλάζουμε διατάξεις. Και ελπίζω πως σύντομα θα τους συλλάβουμε και θα λογοδοτήσουν. Δυστυχώς, όμως, αν και έχουμε λιγότερα αριθμητικά προβλήματα, έχουμε μια πιο ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας, δηλαδή ακόμα και για χρήματα, κάποιος είναι έτοιμος να σκοτώσει. Αυτό όμως, λύνεται με την αυστηρή τιμωρία.
Για την ποινή που θα επιβληθεί στους δράστες του άγριου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά;
Με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, η μοναδική ποινή ήταν ισόβια. Τι σημαίνει αυτό; 16 χρόνια πραγματική έκτιση. Και εδώ έχουμε και την περίπτωση του να είναι δις ισόβια γιατί έχουμε και τη ληστεία με το δέσιμο και την ανθρωποκτονία. Αλλά με τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ πιο πριν δεν υπήρχε εναλλακτική και ήταν δεσμευτικό απόλυτα, η ποινή έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις και κάποιος μπορεί στα δέκα χρόνια να βγει έξω. Δηλαδή τώρα μπορεί η ποινή να είναι και ισόβια αλλά έχει γίνει πιο ελαστικό ως προς το να «σπάσει» αυτό αν έχουν κάποια χαρακτηριστικά.
Για την επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος και την υπόθεση Καλογρίτσα:
Χρειαζόμαστε αυτόν τον έλεγχο επειδή μέσα σε αυτά τα email γίνονται συζητήσεις με ύποπτο τρόπο. Δηλαδή το «πρέπει να βρούμε έναν λογαριασμό χωρίς να αφήσουμε στίγμα» μας δημιουργεί ερωτήματα τι είναι αυτά τα χρήματα, από πού προήλθαν. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί διότι όταν έρχεται ένα τέτοιο ποσό από το εξωτερικό, χτυπάει «καμπανάκι». Αν έχει ελεγχθεί, θα μας έρθουν οι απαντήσεις και θα τις αξιολογήσουμε. Αν όχι, ζητάμε να γίνει αυτός ο έλεγχος αλλά ο χρόνος που θα χρειαστεί, θα είναι ένα σοβαρό διάστημα. Εμείς θέλουμε καθαρά πράγματα.
Για την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις Πανελλήνιες:
Θέλαμε να αναβαθμίσουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια και οι ίδιες οι σχολές θα ορίζουν τον τρόπο που θα δίνει εξετάσεις και θα μπαίνουν. Δηλαδή η λογική του κ. Τσίπρα ποια είναι; Το πρόβλημα είναι ότι περνούσαν άτομα σε σχολές που δεν πήγαιναν ποτέ. Και η πανδημία δεν έχει σταματήσει τον κόσμο από το να λειτουργεί. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται. Αν είναι να σταματήσουμε τα πάντα για την πανδημία, δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές.