Νέα συμφωνία έχει συναφθεί για τα εξοπλιστικά μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου, η οποία κρύβει πολλά ακόμη. Να θυμίσουμε ότι και η Ελλάδα πρόκειται να προβεί σε αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Μάλιστα, η διαδικασία για την υπογραφή των συμβολαίων προϋπέθετε την έγκριση από την Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι η Αίγυπτος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Γαλλία για την προμήθεια 30 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, με το κόστος της συμφωνίας να εκτιμάται στα 4 σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο νέες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλες αγορές μέσα στο συμβόλαιο.
Τι περιλαμβάνεται στο πακέτο της αγοράς
Η γαλλική εφημερίδα La Tribune επικαλούμενη πηγές της, ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα, ότι μέσα στο «πακέτο» των τριάντα μαχητικών 4++ γενιάς τύπου Rafale, υπάρχουν και άλλα αεροσκάφη και στρατιωτικός εξοπλισμός που θέλει η Αίγυπτος, μια εξέλιξη που σίγουρα οδηγεί στην επανεκτίμηση της συμφωνίας ως προς την στρατηγική της αξία.
Ειδικότερα, η La Tribune αναφέρει πως η Αίγυπτος θέλει να αποκτήσει ένα στρατιωτικό δορυφόρο, καθώς επίσης και δύο αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου A330 MRTT (multi-role tanker transport) τα οποία μπορούν να εκτελέσουν τόσο αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού όσο και μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού.
Μέσα στην συμφωνία και ένας δορυφόρος
Το Κάιρο είχε την πρόθεση να αποκτήσει δύο στρατιωτικούς δορυφόρους το 2016, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων στον αμυντικό προϋπολογισμό, κατάφερε να πάρει μόνο έναν, ωστόσο τώρα οι συγκυρίες ευνοούν ώστε να προχωρήσει η αγορά και του δεύτερου στρατιωτικού δορυφόρου αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ από την Airbus.
Επίσης, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, το Παρίσι ζήτησε εγγυήσεις από τις γαλλικές τράπεζες BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale και CIC, για τη χρηματοδότηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale σε ποσό που αγγίζει σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με την La Tribune, οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέσα τον ένα στρατιωτικό δορυφόρο και τα δύο αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού – μεταφοράς προσωπικού τύπου A330 MRTT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Ήταν μάλιστα η πρώτη ξένη χώρα που αγόρασε μαχητικά Rafale, το 2015. Εκείνη η συμφωνία, για την προμήθεια 24 αεροσκαφών της εταιρείας Dassault, συνοδευόταν από οψιόν για την αγορά άλλων 12 μαχητικών.