Ο Βασίλης Κοψαχείλης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία και το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι οποίες φαίνεται πως πειραματίζονται ως προς το τι πολιτική θα ακολουθήσουν. Επίσης, ο διεθνολόγος εξήγησε το τι σημαίνει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποκτήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
Για το τι θα κάνει η Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής πίεσης που ασκούν οι Αμερικανοί:
Η Τουρκία θα παίξει και τα δύο χαρτιά, από τη μία θα κερνάει τσιγάρο και από την άλλη, θα «δέρνει». Δηλαδή και θα κάνει προσπάθειες επαναπροσέγγισης αλλά από την άλλη, όσο θα πιέζεται και θα της προκαλούνται προβλήματα στην ενίσχυση του συμβατικού της οπλοστασίου, τόσο εκείνη θα περνάει στο «plan B» που ήδη έχει- και δεν ξέρω σε τι βαθμό το έχει προχωρήσει- για την απόκτηση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Για το τι σημαίνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποκτήσει τακτικά πυρηνικά όπλα:
Αυτό θα βάλει την Τουρκία σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και θα τη βλέπουν όλοι αλλιώς. Είναι μέσα στο σχέδιό της αυτό, το έχει δηλώσει και ο Ερντογάν αυτό, υπάρχουν χώρες που μπορούν να τον στηρίξουν με ανάλογη τεχνολογία αλλά και έτοιμα οπλικά συστήματα. Είναι θέμα χρόνου η Τουρκία να εξελιχθεί σε περιφερειακή πυρηνική δύναμη. Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Για το πόσο μπορεί να πετύχει το σχέδιο του Ερντογάν:
Η Τουρκία κατάφερε, ιδιαίτερα μετά τον ISIS, να πείσει ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει προσεταιριστεί τις περισσότερες σημαντικές οργανώσεις των αδελφών μουσουλμάνων οι οποίοι για πολλούς λόγους, είναι πρόβλημα και για τη Σαουδική Αραβία και για την Αίγυπτο. Η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και στο μέλλον τις διάφορες πράξεις, διάφορες ομάδες των αδελφών μουσουλμάνων.
Για την πολιτική των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας και το πόσο έχει διαμορφωθεί:
Και η ομάδα του Μπάιντεν αλλά και η προηγούμενη με τον Τραμπ με την ιδιαίτερη πολιτική του Πομπέο, πειραματίζονται. Δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το το θα κάνουν με την Τουρκία. Ο Τραμπ, απέναντι της, ήταν πιο πραγματιστής. Δηλαδή η λογική του να κρατά τους φίλους του κοντά και τους εχθρούς του ακόμα πιο κοντά. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να παίρνει τελικές αποφάσεις, κρατούσε και σε μια αναμονή και τις κινήσεις της Τουρκίας. Αντίθετα, η ομάδα Μπάιντεν επιταχύνει το «plan B» της να αποκτήσει πυρηνικά.