Στη Λίμνη Πλαστήρα πέταξε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία, μεγέθους 1.500 τ.μ., με σκοπό όπως δήλωσαν οι διοργανωτές να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη της καρδιάς και της ψυχής του Έλληνα και της αγάπης του για την Πατρίδα, για τη γιορτή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, για την οποία έγινε μια πληθώρα εκδηλώσεων και αφιερωμάτων.
Λίμνη Πλαστήρα: Μια επιβλητική ελληνική σημαία στόλισε τους ουρανούς
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έγινε το πρωί της Κυριακής στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με συμβολικό αφιέρωμα στη σημαία. Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα ‘Αγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή και τελεί υπό την Αιγίδα της «Επιτροπής 2021».
Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε την προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχε ο πρώτος γνωστός κλέφτης των Αγράφων, το Μικρό Χορμόπουλου, περί τα 1.650 και για τον εντοπισμό της εργάστηκε επίπονα η Επιτροπή Ιστορίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Μορφοβουνίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και άλλους επισήμους και ομιλία του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και ακολούθησε πομπή με επικεφαλής την προ- επαναστατική σημαία των Αγράφων μέχρι την ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών στο Φανάρι.
Για την επιλογή της μεγαλύτερης σημαίας και του αερόστατου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος του δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, αυτή έγινε διότι «θέλουμε να αναδείξουμε το μέγεθος της ελληνικής ψυχής, αλλά και να αναδείξουμε μια νέα δυναμική δραστηριότητα. Στόχος μας, προσθέτει, είναι σε λίγα χρόνια να καταστήσουμε τη λίμνη Πλαστήρα ως Καππαδοκία της Ελλάδος».